Fotografije Mjeseca snimljene Samsungovim mobitelima su - lažne?

'Space Zoom' značajka postoji još od 2020. godine, a Samsung ju rado koristi u svojim reklamnim materijalima, kako bi prikazao budućim kupcima mogućnost fotografiranja Mjeseca. Čini se, doduše, da su te fotografije – lažne

Matej Markovinović ponedjeljak, 13. ožujka 2023. u 20:02
📷 Foto: Unsplash, Samer Khodeir
Foto: Unsplash, Samer Khodeir

Galaxy S20 Ultra bio je prvi Samsungov mobitel koji je koristio „Space Zoom“ značajku za fotografiranje Mjeseca. Iako su neki tvrdili da južnokorejska tvrtka vješto lažira takve fotografije, prvenstveno zbog njihove impresivne kvalitete, konkretnih dokaza za to nije bilo, barem do nedavno.  

Naime, na Redditu je prije nekoliko dana osvanula objava koja upravo želi dokazati da su Samsungove „Space Zoom“ fotografije Mjeseca – lažne. Iza te objave stoji korisnik u/ibreakphotos, koji je odlučio napraviti jedan test, ne bi li pokazao da Samsung dodaje detalje tamo gdje ih nema te da svojom reklamnom kampanjom obmanjuju korisnike.

Test je, zapravo, bio poprilično jednostavan. Redditor je prvo preuzeo fotografiju mjeseca visoke rezolucije s interneta te ju je namjerno smanjio na veličinu 170 x 170 i „zamutio“ kako bi se riješio detalja.

Namjerno zamućena fotografija Mjeseca.  📷 Foto: u/ibreakphotos
Namjerno zamućena fotografija Mjeseca. Foto: u/ibreakphotos

Nakon toga, zamućenu je fotografiju otvorio na svojem monitoru, otišao na drugi kraj sobe, ugasio sva svjetla te pomoću mobitela i zuma od 59,9x, fotografirao sljedeće.

Fotografija Mjeseca prije nego što je AI dodao detalje.  📷 Foto: u/ibreakphotos
Fotografija Mjeseca prije nego što je AI dodao detalje. Foto: u/ibreakphotos

Kad je završila kratka obrada, mobitel mu je prikazao fotografiju koja je prikazuje nepostojeće detalje.

Fotografija Mjeseca na koju je AI dodao detalje.  📷 Foto: u/ibreakphotos
Fotografija Mjeseca na koju je AI dodao detalje. Foto: u/ibreakphotos

„Fotografije Mjeseca su lažne, Samsungov marketing je varljiv. To je dodavanje detalja tamo gdje ih nema. Stvarnost je da AI radi većinu posla, a ne optika, jer ona nije sposobna razlučiti detalje koje (ne)vidite. Budući da je Mjesec plimno vezan za Zemlju, vrlo je lako uvježbati svoj model na drugim slikama Mjeseca i samo dodati tu teksturu kada se prepozna nešto slično Mjesecu“, zaključuje korisnik Reddita.

Kako bi dodatno potvrdio rezultat svoga testiranja, redditor je još više zamutio mjesec i izrezao svijetle dijelove, ne bi li otežao posao Samsungovom AI-ju. Nakon zumiranja na monitor i fotografiranja, nepostojeći detalji ponovno su dodani, čak i u dijelovima koje je namjerno izrezao.