Honor 9X za EU tržište ima stariji Kirin 710F SoC

Horor 9X će zahvaljujući američkim sankcijama prema kineskim proizvođačima telefona na europsko tržište stići sa starijim čipom – Kirinom 710F, a sve kako bi se zadržalo pravo na GMS servise

Stjepan Bilić petak, 25. listopada 2019. u 14:00

Zadnjih pola godine između SAD-a i Kine traje trgovinski rat u kojem su najveće žrtve potrošači. Podsjetimo, zbog američkih sankcija nametnutih kineskim proizvođačima telefona potonji sve teže mogu konkurirati sa svojim novim uređajima na zapadnim tržištima. Glavni razlog tomu je nemogućnost implementiranja GMS servisa.

Tako s jedne strane imamo moćan hardver, primjerice Mate 30, koji kupcima sa zapada nije zanimljiv jer na njemu neće moći koristiti većinu aplikacija i servisa na koje su navikli. Honor je ovo problemu doskočio na vlastiti način – noviji model telefona opremio je starijim čipom, koji se ne nalazi pod zabranom. No takvu praksu neće moći koristiti unedogled, jer će performanse starijih čipova ubrzo izgubiti u utrci s novijim. Stoga je ovo rješenje samo privremeno, i ako se uskoro nešto bitnije ne promijeni u odnosima između Kine i SAD-a, i zadnji trzaji cjenovno prihvatljivijih telefona na zapadnim tržištima.

Honor je odlučio Honor 9X plasirati na EU tržištu. No kako smo već naveli morao ga je malčice izmijeniti u odnosu na model na kinesko tržište. Tako će europski Honor 9X pogoniti Kirin 710F, a ne Kirin 810 čip kao što je to slučaj s inačicom za Kinu. Ipak u svakoj nesreći ima i nešto sreće – kako bi kompenzirao gubitak čipa, Honor će na EU tržište pod nazivom Honor 9X plasirati Honor 9X Pro koji ima veći broj kamera u odnosu na Honor 9X. Razumljivo zbog promjene čipa iz naziva je izbačen dodatak „Pro“.

Sve ostalo ostaje isto – konfiguracije sa 4 i 6 GB RAM-a te 64 i 128 GB prostora za pohranu, uz mogućnost dodatnog proširenja pomoću memorijskih kartica (do 512 GB). Na stražnjoj strani uređaj ima tri, a s prednje jednu kameru. Razlučivost kamera je 48 MP (glavna), 8 MP (ultra-široka, 120 stupnjeva), 2 MP (dubinska) i 16 MP (selfie).

Kako bi 6,59“ IPS LCD zaslon ostavio netaknutim Honor je prednju kameru načinio iskočnom, odnosno motorizirao ju je pomoću pop-up sustava. Ovaj model svidjet će se i ljubiteljima glazbe u pokretu – Honor 9X za razliku od mnogih drugih zadržao je 3,5-milimetarski audio port. Također Honor 9X ne boluje od sigurnosnih problema s čitačem otisaka prstiju kakav je nedavno otkriven (i ubrzo ispravljen) na Samsungovim telefonima Galaxy S10 i Note10. Razlog tomu je što umjesto modernijeg ultrazvučnog skenera koristi stariji (i čini se sigurniji) optički skener.

Napomenimo još kako je uređaj opremljen s baterijom kapaciteta 4.000 mAh te 10W tehnologijom brzog punjenja. Europski kupci moći će ga nabaviti u dvije boje – Midnight Black i Sapphire Blue. Softverski temelji se na Androidu 9.0 Pie i korisničkom sučelju EMUI 9.1. Vrijeme početka prodaje te cijena trenutno nisu poznati.