iPhone X dobiva manji "burn in" na ekranu od Samsungovih mobitela

OLED zaslone karakterizira "urezivanje" slike u slučajevima kad se duže vrijeme na njima prikazuje ista grafika. Testiranje pokazuje da ne treba pretjerano brinuti oko toga

Sandro Vrbanus četvrtak, 4. siječnja 2018. u 16:30

Južnokorejski portal Cetizen testirao je OLED zaslone na tri popularna modela flagship mobitela. U testiranje su uključili iPhone X, Samsung Galaxy Note 8, i Samsung Galaxy S7 Edge, te ih podvrgnuli dugotrajnom prikazivanju statične slike na ekranu – što je glavni uzrok nastajanja "burn in" efekta, odnosno trajnog "urezivanja" slike u matricu zaslona.

Cetizenovo testiranje potrajalo je 510 sati na sva tri modela, a rezultati su zanimljivi. Na iPhoneu X prvi znaci burn in-a pojavili su se već nakon 17 sati, no bili su gotovo neznatni i nevidljivi prilikom normalnog korištenja uređaja. Na Noteu 8 prvi znakovi zapečene slike pojavili su se tek nakon 62 sata, a tada su bili značajno vidljiviji nego kod iPhonea nakon istog vremena.

Odozgo prema dolje: Samsung Galaxy S7 Edge, Apple iPhone X, Samsung Galaxy Note 8
Odozgo prema dolje: Samsung Galaxy S7 Edge, Apple iPhone X, Samsung Galaxy Note 8

Nakon završetka testa sva tri ispitana modela imala su značajne i vidljive posljedice burn in-a. Note 8 pokazao je najlošiji rezultat s daleko vidljivijom urezanom statičnom slikom od druga dva modela. iPhone X i Galaxy S7 Edge također su "zagorjeli", ali značajno manje.

Neke posljedice ovog efekta moguće je neutralizirati softverski, kao što je slučaj s nekim modelima OLED televizora. Za sada nije poznato imaju li Samsung i Apple načina da spase na ovaj način oštećene zaslone svojih mobitela. Kako bilo, ako ne planirate satima na mobitelu imati istu sliku, vjerojatno nemate razloga za brigu. Isto tako, kod statičnih sadržaja kao što su ikone Wi-Fi mreže ili jačine signala u Appleu ne očekuju pojavu "burn in" efekta najmanje u prvih godinu dana korištenja uređaja.