Isprobali smo Huawei Mate 10 i Mate 10 Pro

Napredni par smartfona s najnovijim Kirin 970 procesorom dopali su nam u ruke na svjetskoj premijeri održanoj danas u Mihnenu

Dragan Petric utorak, 17. listopada 2017. u 12:16

Turbulentnu jesensku sezonu predstavljanja velikih flagship modela smartfona kraju je u Minhenu priveo Huawei predstavivši dva uvjerljivo najmoćnija uređaja u svojoj povijesti, Mate 10 i Mate 10 Pro (kao i ekskluzivnu verziju modela Pro, nazvanu Mate 10 Porsche Design). Zanimljivo - Mate 10 Pro nije ove godine zamišljen kao veća i naprednija verzija "običnog" Matea 10, već naprosto kao opcija za kupce koja nudi finiš bliskiji aktualnim tržišnim trendovima. Neke karakteristike su naprednije kod jednog, a neke kod drugog modela.

Konkretno, Huawei Mate 10 dolazi s 5,9-inčnim IPS ekranom QHD rezolucije, odnosno 1440 x 2560 piksela i omjera stranica 16:9, dok Huawei Mate 10 Pro ima 6-inčni AMOLED ekran trendovskog omjera stranica 18:9 (zapravo, 2:1), ali i nižu rezoluciju od 1080 x 2160 piksela. Bitno je pritom napomenuti da je realna površina "većeg" 6-inčnog modela Pro, zapravo, nešto veća od one na manjem 5,9-inčnom modelu, naprosto zbog omjera stranica... Dimenzijama su uređaji vrlo slično, s tim da je Pro model nešto tanji.

Huawei Mate 10
Huawei Mate 10

Uređaji se, nadalje, razlikuju i po tome što Mate 10 Pro - ponovno parteći aktualne trendove, koji nisu nužno dobri i na korist potrošača - nema 3,5-mm audio priključak, što ga čini prvim takvim uređajem iz Huaewia. Mate 10 bi, stoga, mogao biti preferirani model za mnoge korisike jer takav priključak i dalje ima. Za utjehu kupcima Matea 10 Pro, taj telefon dolazi s IP67 certifikatom, pa je vodootporan te otporan na prašinu, a dodatna prednost mu je i ta što ima 6 GB RAM-a i 128 GM memorije za pohranu, u odnosu na 4 GB RAM-a i 64 GM memorije za pohranu koje ima Huawei Mate 10. Modeli se razlikuju još i po dostupnim bojama, a sve drugo je kod ova dva smartfona podjednako. Huawei 10 Porsche Design, pak, je isti kao i Huawei Mate 10 Pro, samo što dolazi u elegatnoj crnoj boji i s 256 GB memorije za pohranu.

Ono što je isto kod svih ureađaja iz serije Mate 10 su tri najveće novosti: stakleno-metalni finiš, 10 nm čipset Kirin 970 i dualna pozadinska kamera s trećom generacijom Leica leća.

Kada je riječ o finišu, Huawei je upotrijebio staklo i za prednji i za stražnju stranu uređaja, s tim da je pozadina zakrivljena i po uspravnoj i po horizontalnoj osi, što uvelike pridnosi ergonomiji i ugodnosti pri držanju tako velikih telefona na dlanu. Okvir telefona je metalan, a spoj sa staklenim plohama na prednjoj i stražnjoj strani je izuzetno gladak i nemoguće ga je osjetiti pod prstom. Huawei je dramatično smanjio obrube ekrana, čak i 5,9-inčnom modelu s omjerom stranica 16:9 te se u Minhenu pohvalio da i jedan i drugi aparat imaju bolji omjer površine ekrana u odnosu na čitavu površinu prednje strane telefona čak i od iPhonea X.

Doista, i Mate 10 i Mate 10 Pro izgledaju fantastično, uvjerljivo, robusno... Jedino što ih je dosta teško razlikovati. Na prvi pogled, to je najlakše učiniti tako da se pogleda ima li telefon Home tipku ispod ekrana. Mate 10 ju ima i ona sadrži i čitač otisaka prstiju, dok ju Mate 10 Pro nema, pa je čitač otisaka prstiju smješten na poleđinu ekrana, ispod objektiva kamere.

Huawei je čipset Kirin 970 predstavio prije mjesec dana na IFA-i, a ovo su prvi uređaji koji ga koriste. Osim suvremenih performansi koje potpuno glatko "vrte" Android OS 8.0 (Oreo), posebnost ovog čipseta s osam-jezgrenim procesorom i Mali G72 MP12 grafikom jest ta što sadrži i NPU, odnosno Neural-network Processor Unit. Zadaća mu je hardverski akcelerirati zadaće machine learninga zbog čega Huawei tvrdi da serija Mate 10 uređaja donosi najveći iskorak ka primjeni AI-ja, dakle umjetne inteligencije.

Čip tako omogućuje softveru ovih telefona da uči od korisnika, te inteligentno pogađa što on radi ili planira raditi, a Huawei je, primjerice, već unaprijed omogućio Kirinu 970 da "nauči" prepoznati lica, objekte ili ambijent na milijunima fotografija. To znači da će prilikom korištenja fotoaparata telefoni u realnom vremenu, prije samog okidanja, znati pogoditi što je u kadru osoba, što je pojedini objekt, u kakvom se okolišu nalazi i slično, pa će primjereno tome moći sugerirati postavke okidanja kako bi fotografija ispala što kvalitetnija.

Huawei Mate 10 Pro
Huawei Mate 10 Pro

Na istom principu uređaj može učiti i glasovne naredbe, prepoznavati različite akcente u govoru, prevoditi glas, pa čak i daleko učinkovitije, kroz dopunjenu stvarnost, prevoditi natpise u okolišu prema kojima usmjerimo fotoaparat, ponovo u realnom vremenu, pokazujući prevedeni tekst već na ekranu telefona prije samog okidanja, umjesto stvanog teksta.

Od ostalih prednosti čipseta valja istaknuti energetsku efikasnost povećanu za - kako tvrde u Huaweiju - 25%, što baterije telefona čiji je kapacitet 4.000 mAh na oba modela čini iznimno izdržljivima. U Huaweiju tvrde da će aparati moći raditi puna dva dana bez potrebe za spajanjem s punjačem. Također, Dual-SIM verzija uređaja će podržavati 4G Cat 18/13 LTE konekciju na oba dva SIM-a kod modela Mate 10 Pro, odnosno Cat 16 konekciju kod modela Mate 10, također na dva SIM-a.

Dualna kamera ima iste senzore kao i ona na prethodnim modelima Matea, no treća generacija Leica leća je nešto brža, pa su blende deklarirane na f/1.6. 12-megapikselni RGB senzor sada ima i optičku stabilizaciju. Drugi senzor je i dalje crno-bijeli i ima 20-megapikselnu rezoluciju, dok su selfie-kamere 8-megapikselne. U Minhenu se na premijeri ovih uređaja nije moglo zaključiti koliko su kamere doista bolje, no uz spomenute prednosti Kirina 970 koje se manifestiraju pri fotografiranju te brže leće, za očekivati je da će kvaliteta slika biti među najboljima kada je riječ o top-klasi mobitela.

 

U Minhenu se danas održava svjetska premijera jednog od najočekivanijih uređaja godine - Huawei Mate 10... Bug je na licu mjesta odakle ćemo večeras objaviti i naše prve dojmove... #mate10

Posted by Bug Online on Monday, October 16, 2017

Huawei Mate 10, Mate 10 Pro i Mate 10 Porsche Design bi se trebali pojaviti u pradji diljem svijeta prije Božića, a prva tržišta će ga dobiti tijekom studenog. Za sada su objavljene europske cijene: Mate 10 će stajati 699 eura, Mate 10 Pro 799 eura, a Mate 10 Porsche Design paprenih 1349 eura.