Motorola prikazala koncept mobitela s rolo-zaslonom

Ekran koji se "namotava" oko donjeg brida mobitela omogućio bi promjenu omjera stranica, odnosno "rast" mobitela u visinu kada je to korisniku potrebno

Sandro Vrbanus utorak, 18. listopada 2022. u 16:20

Na konferenciji Lenovo Tech World 2022 prikazan je zanimljiv novi koncept koji koristi savitljivi ekran mobitela na nešto drugačiji način. Umjesto da se on preklapa po središnjoj osi i tako postaje manji ili veći, ovaj mobitel ima mogućnost "narasti" u visinu. Lenovo ga je prikazao kao budući mogući mobitel pod markom Motorole.

Par centimetara više

Kao što je moguće vidjeti u njihovoj video prezentaciji, tehnologija fleksibilnih OLED zaslona omogućila je da se on "omota" oko donje strane uređaja, pa tako on mijenja svoju visinu (ili dužinu, ovisno kako gledate), a da ga pritom korisnik ne mora ispustiti iz ruke. Za sada Lenovo i Motorola imaju prototip kao dokaz izvedivosti ovog koncepta, a pred kamerama ga je u akciji prikazao predsjednik divizije Intelligent Devices Group, Luca Rossi.

Prikazani prototip u stanju je narasti s dijagonale 5" na 6,5", sve ovisno o tome što se na ekranu prikazuje i što korisnik u kojem trenutku želi. Može tako imati kompaktni mobitel koji stane u džep, a za trenutak ili dva može imati i veliki 16:9 zaslon za gledanje videa. "Ovaj koncept donosi mnogo potencijala", kaže Rossi i spominje čak i mogućnost izrade rolo-laptopa, uređaja kojim bi se "multitasking, surfanje i aplikacije podigli na novu razinu".