Nakon iPhonea s USB-om, nastao je i prvi Android mobitel s Lightning priključkom

Isti entuzijast koji je na "uradi sam" način preradio iPhone da bi prihvatio priključivanje USB-C kabela, sada je preradio i jedan Samsungov model na Appleov priključak

Sandro Vrbanus subota, 2. travnja 2022. u 18:10

Sjećate li se kada je, prošle godine, student strojarstva i robotike sa švicarskog sveučilišta EPFL, Ken Pillonel, izradio iPhone s USB-C utorom? Švicarac je svoj prvi "frankenšajnski" mobitel kao kuriozitet prodao na eBayu za 86.000 američkih dolara, a sada je na YouTubeu objavio i svoj novi uradak. Preradio je, naime, jedan Samsungov mobitel s Androidom na tehnologiju koja se s takvim mobitelima inače ne može upariti – Appleov zaštićeni Lightning priključak.

Transplantacija utora

Namjerno je, kaže, prvi video ovog projekta objavio baš na 1. travnja, budući da je riječ o zabavnom projektu. Unatoč tomu, projekt je stvaran, a nastao je kako bi se "uravnotežio kaos u svijetu" koji je nastao ugradnjom USB-C utora na iPhone.

Pillonel je za osnovu novog projekta uzeo Samsung Galaxy A51 i krenuo u suprotnom smjeru od onoga na iPhoneu. I ovaj je pothvat zahtijevao mnogo kreativnosti i inženjerskog znanja, kao i spretnosti kod izvedbe. "Appleovi Lightning kabeli nisu glupi, punit će samo Appleove uređaje, tako da sam morao pronaći način za prevariti kabel kako bi on mislio da je uštekan u neki Appleov uređaj. A cijeli sklop morao je stati unutar mobitela, što je bio dodatni izazov", pojasnio je.

Rezultat ovog projekta je prvi na svijetu Android mobitel koji se može priključiti na Lightning kabel, njime ga puniti, pa čak i prenositi podatke. Detaljniji video, s objašnjenjem cijelog postupka prerade, ovaj kreativni entuzijast obećao je objaviti uskoro.

Za sada donosimo njegovu video najavu projekta: