NOA Element H10le - Dobitnik svjetskog priznanja

Ponajbolji mobitel iza kojeg stoji koprivnički Hangar 18 donosi razinu performansi koja je prepoznata i priznata i izvan naših granica pa je ovo prvi dobitnik EISA-ine nagrade iz naše zemlje...

Dragan Petric ponedjeljak, 11. rujna 2017. u 14:40
Osnovne specifikacije mobitela
Ekran 5,5" (1.080 x 1.920)
Memorija 64 GB + microSD / 4 GB RAM
Procesor MediaTek Helio X27 (ten-core) 2.6 GHz
Kamere 2 x 13 MP (straga) + 13 MP (prednja)
Dimenzije i masa 154 x 76 x 7.1 mm, 155 g

Turbulentno i agresivno tržište smartfona, na kojem s jedne fronte “udaraju” A brendovi tradicionalno uvjerljive izvedbe, a s druge deseci kineskih proizvođača, koji doslovce iz dana u dan podižu kvalitetu uz stagniranje cijene, naizgled ne ostavlja prostora za tržišni uspjeh nekoj trećoj opciji. Ipak, iz inženjerskih pera koprivničkog Hangara 18 lokalno se već duže vrijeme sve uspješnije uspijeva afirmirati NOA, linija smartfona koja je ove godine nastupom na Mobile World Congressu podigla obrve korisnika i industrije kudikamo šire od granica naše zemlje. Model NOA Element H10le tako je najnovija perjanica tog proizvođača, i kao poboljšana verzija nešto ranije predstavljenog NOA Element H10, postigao je izuzetnu prepoznatljivost diljem Europe, osvojivši prestižnu EISA-inu nagradu Best Buy Smartphone za sezonu 2017.-2018.

Tri puta po 13 megapiksela – selfie kamera, kao i dualna stražnja kamera, u istoj su razlučivosti
Tri puta po 13 megapiksela – selfie kamera, kao i dualna stražnja kamera, u istoj su razlučivosti

To, ukratko, znači da je omjer cijene i ponuđenih mogućnosti koje nudi NOA Element H10le ponajbolji prema mišljenju žirija koji čini urednici najuglednijih tech časopisa iz raznih europskih zemalja. Uvjet da uopće dođu do takvog zaključka je da telefon najprije detaljno testiraju, što ovom priznanju daje dodatnu uvjerljivost. Mnogi, naime, telefonima NOA zamjeraju to što se fizički proizvode u Kini, pa samim time “nisu hrvatski proizvod”, no činjenica je da dizajn, softverske prilagodbe OS-a Android, usklađivanje komponenti i inženjerska konstrukcija uređaja “iznutra” u potpunosti nastaju u Koprivnici. I svi drugi mobiteli na svijetu nastaju na istom principu – “smišljaju” se “kod kuće”, a proizvode se u Kini. NOA je utoliko maksimalno domaći proizvod koliko uopće može biti, a to je važno za uspjeh ovog uređaja, jer je napravljen uz uvažavanje onih želja korisnika koje su na ovom podneblju prioritetne. Zacijelo je i u tome dio tajne brzog europskog uspjeha ovog uređaja.

Najveća prednost

Konkretno, golema prednost koju NOA Element H10le nudi u odnosu na veliku većinu “Kineza”, ali i u odnosu na gotovo sve kod nas dostupne mobitele, jest dvogodišnje Premium Care jamstvo – uključeno u osnovnu cijenu telefona. To je ona vrst jamstva koja, osim uobičajenih stvari (kvarova nastalih bez krivnje korisnika), pokriva čak i oštećenja nastala nepažnjom vlasnika poput, primjerice, lomova nastalih padovima ili prolijevanjem tekućine po uređaju. Dakako, nije moguće baš nebrojeno mnogo puta vlastitom krivnjom razbiti mobitel i besplatno ga nakon toga popravljati, pa se u takvim slučajevima dopuštaju popravci do ukupne cjenovne vrijednosti samog telefona.

Tipka Power i poluga za kontrolu glasnoće smješteni su u visini palca na desnom bridu telefona
Tipka Power i poluga za kontrolu glasnoće smješteni su u visini palca na desnom bridu telefona

Kada neki proizvođač na ovaj način pokaže vjeru u pouzdanost vlastitog uređaja, očigledno je da računa na malen udio aparata koji će se doista vratiti na servisiranje, a toga su svjesni i kupci. Potreba za servisom prirodna je i nepredvidljiva, no kudikamo je ugodnije živjeti s uređajem koji nudi dvije godine takvog jamstva, nego s “Kinezom” iste cijene i istih performansi, ali potpuno kompliciranog, skupog ili čak nepostojećeg procesa servisiranja – u slučaju da vam servis zatreba.

Performanse koje mame

A sada malo i o samom telefonu. Noa Element H10le dostupan je u neobičnoj, ali zanimljivoj i atraktivnoj matador crvenoj boji, kao i klasičnoj crnoj. Finiš je – ukratko – aluminijski unibody, dakle u potpunosti s trendom za premium klasu mobitela. Možda i najznačajnija novost ovog novog, “ograničenog izdanja” H10le je AMOLED zaslon sa svim njegovim prednostima – posebice se to odnosi na daleko tamniju crnu boju, snažniji kontrast i uštedu energije. Sharpov AMOLED zaslon od 5,5 inča ima razlučivost od 1.080 x 1.920 piksela, što rezultira gustoćom od 400 piksela po inču (ppi). Ekran doista – u odnosu na modele sličnih specifikacija kudikamo razvikanijih proizvođača – ne donosi nimalo lošiji doživljaj slike pri svakodnevnom radu, i predstavlja jedan od najjačih hardverskih aduta ovog uređaja. Oštrina, postojanost kontrasta, saturacija boja i realnost interpretacije – sve su to karakteristike koje su natprosječno realizirane za ovaj cjenovni rang uređaja.

Premium Care jamstvo osim uobičajenih stvari (kvarova nastalih bez krivnje korisnika), pokriva čak i oštećenja nastala nepažnjom vlasnika poput, primjerice, lomova nastalih padovima ili prolijevanjem tekućine po uređaju.

Desetojezgreni MediaTekov Helio X27 u prethodnom je uređaju H10 doživio tržišnu premijeru na našem kontinentu, a sada je “podebljan” sa 64 GB prostora za pohranu podataka, uz očekivanih 4 GB RAM-a. Platforma je to koja osigurava iznimnu fluidnost telefona i na duže staze, uz napomenu da se pohrambeni kapaciteti mogu proširiti microSD karticama ako se ladica u koju se umeće dodatna memorija ne iskoristi za drugi SIM. Sve, dakle, što jedan telefon ovog cjenovnog ranga treba imati je tu, uz još mrvicu više, što ga – u usporedbi s A brendovima – čini punokrvnim pripadnikom tzv. near-flagship kategorije.

Slično vrijedi i za kamere, koje su također natprosječne za uređaje do 3.000 kuna. Dualna 13-megapikselna kamera na stražnjoj strani omogućuje kojekakve “štosove” poput bokeha, ali i simpatične novosti – stvaranje tzv. 3D efekta, odnosno mogućnosti “rotiranja” okinutog kadra unutar slike za nekoliko stupnjeva po vertikalnoj osi, što još nismo vidjeli niti kod jednog drugog uređaja. Slike su prilično oštre, uz nešto veću razinu šuma pri okidanju po noći i prosječnim dinamičkim rasponom uz dnevno osvjetljenje. Selfie kamera je, s obzirom na relativno visoku razlučivost, kvalitativno u skladu s ostalim komponentama mobitela.

Baterija

Elegantan finiš koji donosi debljinu uređaja od svega 7,1 milimetar “zaslužan” je za to što je baterija nešto manjeg kapaciteta na modelu H10le u odnosu na H10, s 3.800 mAh prema tadašnjih 4.000 mAh. Neznatna razlika ne osjeti se u svakodnevnom radu (očigledno je taman kompenzirana štedljivijim AMOLED ekranom) pa uređaj pruža autonomiju čitav dan i dugo u noć, čak i uz intenzivnije korištenje. Racionalnijim korištenjem i češćim boravcima uz WiFi signal umjesto korištenja 4G konekcije, NOA Element H10le u mogućnosti je ponuditi i puna dva dana autonomije.

Sveukupno, odmjeren sklad hardvera i softvera kod uređaja NOA Element H10le rezultirao je jednim od ponajboljih uređaja srednjeg cjenovnog razreda dostupnih trenutačno na tržištu. Najveći adut ovog mobitela svakako je pouzdanost, koja dolazi iz dvogodišnjeg Premium Care jamstva, ali i natprosječno odabranih komponenti, s kojima je osiguran nesmetan rad uz suvremenu razinu iskustva. EISA-ina nagrada Bes Buy utoliko je svakako opravdana – radi se o uređaju koji za ovakvo ulaganje doista nudi mnogo.

NOA Element H10le

  • Dizajn
  • Izuzetan ekran
  • Natprosječne kamere
  • Performanse
  • 2 godine Premium Care jamstva
  • Nema NFC (za cjepidlake)
  • Sklizak bez dodatne futrole
Dizajn i finiš 9
Performanse 8
Baterija 7
Kamere 8
Ekran 9
UKUPNO 8
Cijena 2.999 kn