Nokia 8.3 s 5G podrškom osvanula na njemačkom Amazonu

HMD Global je svoj prvi smartphone s podrškom za 5G mreže Nokia 8.3 5G najavio u ožujku a sada se pojavio na njemačkom Amazonu što ukazuje na skori izlazak na tržište

Matija Pavlić petak, 19. lipnja 2020. u 04:24

HMD Globalov prvi pametni telefon s podrškom za 5G mobilne mreže, Nokia 8.3 5G imali smo prilike upoznati kada je najavljen u ožujku neposredno prije svih događanja vezanih za koronavirus.

Da se bliži službeni izlazak ovog mobilnog uređaja na tržište dokazuje i činjenica da se pojavio na stranicama njemačkog Amazona te stranici švicarske internetske trgovine Galaxus (ovu informaciju javlja internetska stranica Nokiamob).

Na njemačkom Amazonu nema ni riječi o datumu izlaska uređaja na tržište, dok Galaxus kao datum navodi 15. rujna. Sam HMD Global je pri najavi telefona napomenuo kako on na tržište stiže tijekom ovog ljeta.

Po značajkama Nokia 8.3 5G može se smjestiti u visoku srednju klasu te se bazira na Qualcommovom Snapdragon 765G čipu s 5G modemom. Zaslon je 6,81-inčni LCD s 24-megapikselnom selfie kamerom (Zeiss optika) smještenom u maloj rupi s gornje lijeve strane zaslona.

Sa stražnje se strane nalazi četverostruka kamera koja se bazira na glavnom 64-megapikselnom senzoru (Zeiss leće), 12-megapikselnoj ultraširokoj kameri, 2-megapikselnoj makro kameri te 2-megapikselnoj kameri koja fotografijama daje dubinu.

Senzor otisaka prstiju nalazi se unutar Power tipke, a poput LG-jevih uređaja i ovaj će imati dediciranu tipku za pokretanje Googleovog Assistanta. Dostupan je klasični 3,5-milimetarski utor za slušalice, dok baterija s kapacitetom od 4500 mAh ima podršku za brzo punjenje od 18 W.

U prodaju bi trebao stići s cijenom od oko 600 eura, a zasad je poznata samo jedna varijanta boje, Polar Night.