Note 9 preživio Nelsonovu torturu, ali S Pen nije

Zack Nelson je testirao još jedan mobitel na otpornost na grebanje, na otvoreni plamen pa i na savijanje – Galaxy Note9 sve navedeno je više-manje dobro podnio, ali S Pen nije… slomio se

Stjepan Bilić petak, 24. kolovoza 2018. u 06:00

Samsung je početkom kolovoza predstavio svoj najnoviji flagship – Galaxy Note9. Podsjetimo, bilo je to 9. kolovoza na „Unpacked“ eventu koji je održan u New Yorku. Nedavno je dotični flagship doživio i hrvatsku premijeru o čemu smo vas izvijestili ovdje.

Sada kada je Note9 stigao na većinu tržišta Zack Nelson, glavni i odgovorni za postojanje YouTube kanala JerryRigEverything učionio je ono što najbolje zna – podvrgnuo je Note9 svojim brutalnim testovima kako bi u vaše ime otkrio koliko je mobitel otporan na ogrebotine, otvoreni plamen i savijanje.

Zack je testiranje započeo s testom grebanja zaslona. Pokazalo se kako noževi do tvrdoće 5 zaslonu ne mogu ništa dok su se prvi problemi (ogrebotine) pojavili pod noževima tvrdoće 6 i 7. Zatim je Zack posegnuo za klasičnim skalpelom, kakav zasigutno i sami imate negdje doma. Dobra vijest je da skalpel Noteovom zaslonu nije mogao nauditi pa tako ni kamerama koje se također nalaze ispod zaštitnog stakla.

Skalpel je tradicionalno uspio oštetiti metalne dijelove uređaja (kućište, tipke, mrežice na zvučnicima…) uklanjanjem boje, a pojedine tipke je čak bilo moguće i izvaliti iz kućišta, što skalpelom, što noktima. Srećom, nakon što su tipke vraćene na svoja mjesta iste su funkcionirale kao i prije.

Skener otiska prsta je također bilo moguće oštetiti skalpelom, ali je unatoč tome i dalje ispravno funkcionirao. Jedan o težih testova je dakako onaj s otvorenim plamenom. Zack je prije pojave bilo kakvih oštećenja uspio na taj način zagrijavati zaslon punih 15 sekundi. Nakon što se zaslon ohladio, nisu bila vidljiva trajna oštećenja.

Za kraj je ostao još samo test savijanja kojeg je Galaxy Note9 uspješno položio. Kod Notea9 neće biti bendgatea. Kad smo kod savijanja napomenimo kako je Zack na taj način testirao i S Pen koji zbog plastičnog kućišta nije izdržao te se prelomio na dva dijela. No, to je i bilo za očekivati.

Sve u svemu, Galaxy Note9 pokazao se kao dosta izdržljiv uređaj koji će bez problema podnijeti i ono čemu nije namijenjen – savijanju i paljenju.