Novi Tensor i veća cijena: Evo što sve znamo o Pixelu 8 i Pixelu 8 Pro

Google bi s nadolazećom serijom mobitela Pixel 8 trebao predstaviti i novi Tensor SoC koji će ih pogoniti. Neke će nadogradnje biti značajne, no mnoge se stvari ipak neće mijenjati

Matej Markovinović utorak, 11. srpnja 2023. u 06:00
📷 Foto: Pexels
Foto: Pexels

Kao i svake jeseni, tako se i ove može očekivati događaj na kojem će Google predstaviti novu seriju mobitela Pixel 8. Isto tako, kao i prijašnjih godina, najvažnije informacije o novim Pixelima poznate su mjesecima prije službenog predstavljanja.

U nastavku pogledajte što se može očekivati od nadolazećeg Pixela 8 i Pixela 8 Pro.

Dizajn

Započnimo prvo od dizajna. Novi Pixeli i dalje će zadržati na stražnjoj strani sustav kamere u obliku vizira. Rubovi mobitela bit će nešto zaobljeniji, što znači da će ih biti ugodnije koristiti bez zaštitne maskice.

Najviše promjena ima kod dimenzija Pixela 8. Naime, trebao bi biti osjetno manji od prošlogodišnjeg Pixela 7, što bi moglo biti povoljno za one korisnike koji žele kompaktni mobitel. Prema trenutnim informacijama, obična "osmica“ trebala bi imati dimenzije slične kao i Galaxy S23. Pro inačica bit će iste veličine kao i prethodni model.

Neslužbeni render Pixela 8. 📷 Foto: OnLeaks/MySmartPrice
Neslužbeni render Pixela 8. Foto: OnLeaks/MySmartPrice

Zaslon

Na radost brojnih korisnika, zaslon na Pixelu 8 konačno bi trebao imati frekvenciju osvježavanja od 120 Hz. Informacije kojih su se dočepali brojni leakeri navode i da će korisnici moći izabrati nekoliko različitih frekvencija osvježavanja. Zbog manjih dimenzija uređaja, zaslon će se smanjiti sa 6,3 na 6,17 inča.

S druge strane, promjena na zaslonu Pixela 8 Pro nema mnogo. Ostat će iste veličine kao i na prethodnom modelu, a rezolucija će biti nešto manja, što u konačnici dovodi i do smanjene gustoće piksela. No, dobra je vijest da će se tipična deklarirana svjetlina povećati.

Kamere

Ono što korisnici najviše vole na Pixelima, upravo su – kamere. Dobra je vijest, stoga, da oba modela dobivaju novi 50-megapikselni ISOCELL GN2 senzor koji bi, barem na papiru, trebao pružati kvalitetnije fotografije, osobito u kombinaciji s Googleovim softverom kamere. Pixel 8 Pro dobit će i Sonyjev ultraširoki IMX787 senzor od 64 MP, a ostatak će biti jednak kao i na prethodnom modelu, izuzev novog infracrvenog senzora za mjerenje tjelesne temperature.

Obični Pixel 8 zadržat će Sonyjev ultraširoki IMX386 senzor od 12 MP koji će ovoga puta imati nešto širu leću. Unatoč silnim zahtjevima korisnika, telefoto senzora i dalje nema.

Kamere na Pixelu 8 i Pixelu 8 Pro.  📷 Screenshot: GSM Arena
Kamere na Pixelu 8 i Pixelu 8 Pro. Screenshot: GSM Arena

Tensor SoC

S novom serijom Pixela, Google bi trebao predstaviti i novi Tensor SoC koji će ih pogoniti. Prema trenutno poznatim informacijama, radi se o SoC-u napravljenom na 4-nanometarskom proizvodnom procesu koji će imati jednu jezgru Cortex-X3 od 3,0 GHz, četiri jezgre A715 od 2,45 GHz i četiri A510 takta 2,15 GHz.

Što se tiče GPU-a, novi Tensor će imati Immortalis-G715 s 10 jezgri na 890 MHz s podrškom za ray tracing. Navodi se, također, da će Google predstaviti brži NPU koji će uveliko pomoći u obavljanju raznih AI zadataka.

Baterija

O baterijama se nije mnogo „šuškalo“. Očekuje se da će Pixel 8 Pro zadržati bateriju kapaciteta 5.000 mAh te da će Pixel 8 imati nešto manju, ponajviše zbog manjih dimenzija u usporedbi s Pixelom 7. Brzina punjenja ne bi se trebala mijenjati.

Neslužbeni render PIxela 8 Pro. 📷 Foto: OnLeaks/SmartPrix
Neslužbeni render PIxela 8 Pro. Foto: OnLeaks/SmartPrix

Cijena

Točnih informacija o cijeni nema, no ako je za vjerovati renomiranom leakeru Yogesh Braru, poskupljenja će svakako biti. On tvrdi da će početna inačica Pixela 8 od 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije koštati 750 ili 800 dolara, što predstavlja poskupljenje od 50 ili 100 dolara. Pixel 8 Pro trebao bi biti skuplji za 300-tinjak dolara od običnog modela.