Potražnja za novim iPhoneima dvostruko veća nego lani

Nije sve u vrijeme pandemije stalo – kupci su već prvog dana pohitali naručiti novi iPhone 12, pa je u samo 24 sata prodano možda i 2 milijuna komada, odnosno dvostruko više nego u slučaju iPhonea 11

Sandro Vrbanus utorak, 20. listopada 2020. u 11:32

Poznati i obično pouzdani analitičar svega vezanog uz Apple, Ming-Chi Kuo, objavio je prve prodajne rezultate nakon što su protekloga petka otvorene prednarudžbe za iPhone 12 i iPhone 12 Pro. Prema podacima koje on ima, Apple je u prva 24 sata zaprimio između 1,7 i 2 milijuna narudžbi za nove modele.

Ovakva potražnja navodno je iznenadila i vodstvo kompanije, budući da je dvostruko viša nego lani kada je lansiran iPhone 11. Tada je u prvih 24 sata bilo zaprimljeno između 500 i 800 tisuća narudžbi za lanjsku liniju mobitela.

Ovogodišnji modeli dolaze u 4 inačice, a Kuo procjenjuje da je od sada dostupna dva modela, iPhone 12 i iPhone 12 Pro, kupcima privlačniji Pro model, tj. da je upravo potražnja za njime premašila sva Appleova očekivanja – unatoč tome što mu je početna cijena tisuću američkih dolara. U konačnici bi proizvedene i prodane količine ovih dvaju modela mogle biti slične, pa se procjenjuje da bi od ukupne prodaje "dvanaestica" oko trećine moglo otpadati na iPhone 12 i 12 Pro.

Količine iPhonea koje kupci žele naručiti i dobiti odmah po izlasku uređaja na tržište trebale bi se dodatno povećati u studenome. Tada se, 6. studenoga, otvaraju narudžbe za iPhone 12 mini i iPhone 12 Pro Max, najjeftiniji i najskuplji model ovogodišnje ponude, za koje se pretpostavlja da bi interes mogao također biti prilično velik. Kuo procjenjuje da će ova dva modela nositi 10-15 (mini) te 15-20% (Pro Max) ukupne prodaje iPhonea ove generacije.