Prvi 'uradi sam' USB-C iPhone prodan za više od pola milijuna kuna

Aukcija na eBayu završila je ovoga tjedna, a sretni novi vlasnik prvog i jedinog na svijetu iPhonea s USB-C utorom za njega je platio 86.001 američkih dolara

Sandro Vrbanus subota, 13. studenog 2021. u 15:15

Apple na iPhone nije ugradio USB-C priključak, već se i dalje drži svojeg vlastitog Lightninga, no zato postoje ljudi vični elektronici koji to mogu učiniti i sami. Prvi takav slučaj zabilježen je u Švicarskoj, kada je student strojarstva i robotike sa sveučilišta EPFL, Ken Pillonel, "hakirao" iPhone X i u njega ugradio potpuno funkcionalni USB-C priključak za punjenje i prijenos podataka.

Prvi u svijetu iPhone s ovim tipom univerzalnog utora izazvao je velik interes javnosti, a njegov ga je autor stavio i na dražbu na eBayu. U nekoliko je dana za njega bilo ubilježeno preko 150 ponuda, najviša od kojih je iznosila više od 100 tisuća američkih dolara. Do kraja dražbe ta je ponuda bila povučena, pa je licitirana cijena nešto pala – da bi u konačnici aukcija završila s cijenom od 86.001 USD.

Nepoznati je kupac, dakle, bio spreman za ovaj jedinstveni uređaj platiti gotovo 565.000 kuna. Prodavatelj mu je obećao i besplatnu dostavu, a kupnja je podrazumijevala da će se novi vlasnik uređaja pridržavati nekoliko uvjeta: da iPhone neće vraćati na tvorničke postavke, ažurirati mu softver, brisati ga, ali i da ga neće otvarati kao i da ga neće koristiti za svakodnevni rad.

"Garantiram da će iPhone raditi kada ga dobijete, ali ako se nećete pridržavati ovih uputa prepušteni ste sami sebi. U principu, možete s njime činiti što vas je volja, ali ne očekujte od mene ništa ako nešto potrgate. Ovo je samo prototip", stajalo je u oglasu.

Prvi put, drugi put, treći put... prodano!
Prvi put, drugi put, treći put... prodano!

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi