Mobiteli

Top 5 mobitela za 2023. godinu prema izboru bugovaca

📷 Foto: Unsplash
Matej Markovinović subota, 30. prosinca 2023. u 11:55

Baš kao što je to bio slučaj i prošle godine, lista top 5 mobitela za 2023. napravljena je prema osobnom izboru pojedinih Bugovih novinara

Svake godine ista priča. Deseci novih mobitela stižu na tržište na mjesečnoj bazi, noviteti više nisu tako uzbudljivi, a sve to zadaje glavobolju onima koji su u potrazi za nekim modelom koji će zadovoljiti njihove potrebe. Upravo zbog te prenatrpanosti tržišta, nije lako složiti objektivnu listu najboljih mobitela u 2023. godini.

No, baš kao i prošle godine, odlučili smo za vas pripremiti listu top 5 mobitela za 2023. godinu prema osobnom izboru bugovaca. Recept je isti – pojedini Bugovi novinari pružaju listu od pet mobitela koje smatraju da su vrijedni spomena na kraju ove godine.

Tko zna, možda vam ovo pomogne da se baš na kraju ove ili početku sljedeće godine počastite nekim novim „mobačem“.

Top 5 mobitela za 2023. – Davor Šuštić

Google Pixel 8 Pro

Googleove softverske vradžbine ponovo su najmoćniji aktualni Pixel učinile ponajboljim "fotografskim" mobitelom u 2023.

iPhone 15 Pro

S dugoočekivanim prelaskom na USB-C konektor novi iPhone odjednom je postao zanimljiv (i) dosadašnjim zadrtim korisnicima Androida. Dodatno, "obični" model Pro optimalnih je dimenzija i neusporedivo praktičniji za svakodnevno korištenje od mamutskog Pro Maxa.

Asus Zenfone 10

Kao jedan od rijetkih zaista kompaktnih Android mobitela visoke klase, Zenfone 10 u neku ruku nema prave konkurencije, ali unatoč tome, radi se o izvrsnom mobitelu, koji je dobar ili odličan u svakom bitnom pogledu. Čuli smo glasine da će se raditi u posljednjem Zenfoneu u povijesti, ali najnovija šuškanja govore da tome ipak neće biti tako.

Nothing Phone 2

Estetski najzanimljiviji mobitel današnjice u svojoj je novoj ediciji zategnuo hardverske bore i dobio nov softver, čime je postao mnogo primamljivija kupnja od svojeg prethodnika. Uz iPhone 15 Pro, radi se o jedinom ovogodišnjem mobitelu čiju sam kupnju razmatrao (srećom, brzo me prošlo).

Samsung Galaxy A54

Neopisivo sam sretan što Samsung nastavlja osvježavati svoju liniju Galaxy A5x, jer imam instant-odgovor kad god me netko pita koji mobitel da kupi "da je dobar, i da ne košta puno". A to je često.

Top 5 mobitela za 2023. – Dragan Petric

Honor Magic5 Pro

Uvjerljivo najimpresivniji model iz takozvane kategorije flagshipa u godini na izmaku svakako je imao Honor, ponudivši nam moć, kvalitetu i prepoznatljivost nekad čuvene „P“ serije iz Huaweija, ali uz potpunu sistemsku i aplikativnu podršku za Googleove servise i uz jednu od najboljih kamera na svijetu. Must have za sladokusce premium mobitela.

Motorola Razr 40 Ultra

Neprikosnoveno najbolji flip model u 2023. predstavio je – tko drugi nego onaj koji je prije dva desetljeća i harao tržištem flipova nego – Motorola. Uz izrazito funkcionalan vanjski ekran i raskošan unutrašnji ekran, ovaj preklopivi telefon donosi i vanserijsku kombinaciju kamere, baterije i softversko-hardverskog sklada.

Xiaomi Redmi Note 12

Kada treba izdvojiti manje novca za puno dobivenog, Xiaomi i dalje slovi kao jedan od onih proizvođača čiji modeli se svakako moraju razmotriti, a u 2023. je ponajbolji "value for money" postigao s modelom Redmi Note 12 koji se može pohvaliti i s preko nekoliko specifikacija karakterističnih za top-modela, ali za upola manju cijenu.

Oppo Reno 10 Pro

Mid-rangeri, odnosno mobiteli za najšire potrošačke mase, posljednjih su dvije-tri godine postali najtraženija tržišna kategorije, obzirom da nerijetko donose tehnologije „rezervirane“ za flagship modele u cjenovni razred od otprilike 500 eura. Pouzdanost po pitanju baterije, ekrana, kamere i svekupnih performansi briljatno je ove godine u tom razredu ponudio Oppo s modelom Reno 10 Pro.

Huawei P60 Pro

Zaboravljeni – nažalost – Huawei i dalje ne propušta impresionirati svojim vanserijskim mogućnostima kamere, o kakvima najveći rivali, uključivši i Apple i Samsung, mogu i dalje samo sanjati. Premda je zbog znanih „problema“ s Googleom i 5G-om prošao nezamijećeno na tržištu, fotografskim konoserima u 2023. nije s radara nestao i kralj fotografiranja, Huawei P60 Pro.

Top 5 mobitela za 2023. – Tibor Cecelja

Nothing Phone (2)

Iako je na prvu djelovalo da je Nothing, kako mu samo ime kaže, ništa, ovogodišnjim modelom Phone (2) dokazali su da imaju visoke ambicije.

Google Pixel 7a

Jednostavan, pouzdan i mogli bismo čak reći dosadan u pozitivnom smislu, to je Pixel 7a. Ovo je uređaj koji bih preporučio svima, jer uistinu nudi sve što je potrebno većini korisnika.

Realme GT Neo 5

Realme je tvrtka koja se nimalo ne boji eksperimentirati, što su dokazali modelom GT Neo 5 koji isporučuju s punjačem snage 240W. Ovo je uređaj koji jako želim vidjeti na našem tržištu.

Fairphone 5

U današnjem svijetu punom "greenwashinga" postoji i jedan uistinu "zelen" mobitel a to je Fairphone. Ovogodišnji, peti Fairphone, napokon je ponudio konkurentnu konfiguraciju u svom segmentu što ga čini privlačnijim nego ikad.

Motorola Razr 40

Ulazak u svijet mobitela sa savitljivim ekranima prilično je skup, no Motorola je ipak uspjela i nama običnim smrtnicima omogućiti da iskusimo blagodati "preklopnjaka" i to po prilično razumnoj cijeni.

Top 5 mobitela za 2023. – Matej Markovinović

Samsung Galaxy S23 Ultra

Galaxy S23 Ultra vjerojatno je najbolje zaokružen mobitel od svih koji su izašli na tržište u 2023. godini, zbog čega je i moj svakodnevni odabir. Ima odlične specifikacije u svakom pogledu, a nudi i dugotrajnu softversku podršku. Osobiti plus je i to što uveliko podsjeća na nikad prežaljeni Note.

Huawei P60 Pro

Možda neočekivano s obzirom na to da je Huawei i dalje pod sankcijama, ali P60 Pro definitivno zaslužuje biti na ovoj listi. Performanse kamere su mu impresivne, osobito po noći, a dizajn mobitela je isto za pohvaliti, posebice u Rococo Pearl varijanti.

Xiaomi 13T Pro

Xiaomi je s 13T serijom dobro zaokružio ovogodišnju priču prije predstavljanja nove serije flagship modela. Mišljenja sam da 13T Pro ima taj stari Xiaomijev duh kad je riječ o omjeru uloženo/dobiveno, jer ga se vrlo lako moglo nabaviti i u pola cijene zahvaljujući akcijskim ponudama teleoperatera.

Honor 90

Honor 90 često preporučujem kada netko traži kvalitetan mobitel u nekom budžetu od 300-tinjak eura (za toliko ga se može pronaći novog na oglasnicima). Mobitel u ruci daje premium osjećaj, zaslona se ne bi posramili ni dvostruko skuplji uređaji, a performanse kamere su sasvim solidne unatoč ponekad agresivnom „uskakanju“ softvera.

Nothing Phone (2)

Iako nema vodeće specifikacije, Phone (2) jedan je od najposebnijih uređaja na tržištu. Nothing ga je u usporedbi s prethodnikom „ispeglao“ i sada je sasvim solidna kupnja za nekog tko se želi istaknuti u masi.