Vivo predstavio konceptualni telefon Apex 2020

Vivo je i ove godine odlučio predstaviti jedan konceptualni telefon – APEX 2020 kojim demonstrira svoja najnovija dostignuća i tehnologiju koju ćemo vidjeti u nekom od njihovih budućih telefona

Stjepan Bilić subota, 29. veljače 2020. u 07:00

Vivo je i za ovu godinu pripremio jedan konceptualni telefon APEX 2020. Navedeni telefon nikada neće stići u prodaju, ali to mu i nije namjena, već demonstracija najnovijih tvrtkinih dostignuća i tehnologija sazrjelih u zadnjih godinu dana, a koje će zasigurno postati dio nekog od narednih tvrtkinih telefona.

APEX 2020 poput većine ovogodišnjih flagshipa temelji se na Snapdragonu 865, ima 12 GB RAM-a i oveću količinu podatkovnog prostora, točnije 256 GB. Vjerujemo da podršku za 5G mreže ne treba posebno isticati, jer je to feature bez kojeg ni jedan pravi flagship ove godine ne može.

No, novim APEX 2020 telefonom Vivo je otišao korak dalje u odnosu na druge flagshipe. APEX 2020 riješio se u potpunosti bilo kakvih tipki, portova, a time i kabela. Na ovom modelu nema ni klasičnog zvučnika, kao što ga nije bilo ni na njegovom prethodniku. Za prijenos zvuka koristi se naprednija, Screen Sound Casting tehnologija, ali ovog puta treće generacije.

Ove godine Vivo je otišao korak dalje pa je i punjenje baterije riješeno isključivo bežičnim putem. I dok su bežični punjači obično sporiji od žičnih, kod ovog to nije slučaj. Vivo navodi kako se njihov konceptualni telefon puni preko Wireless Super FlashCharge 60W punjača. Vivo nije otkrio koliki ja kapacitet ugrađene baterije, ali je otkrio kako navedeni punjač bateriju kapaciteta 2.000 mAh može napuniti unutar 20 minuta.

Kako je vidljivo iz priloženog videa prednju stranu u potpunosti prekriva ekran, a na ekranu nema ureza, proreza ili izreza, jer za to nema potrebe – kamera se nalazi ispod zaslona. Vivo ovu vrstu ekrana naziva 120⁰ FullView Edgeless Display. Razlog ovakvog naziva ekrana je taj što su bočni rubovi zakrivljeni pod kutom od 120 stupnjeva. Ispod zaslona nalazi se jedna selfie kamera razlučivosti 16 MP. Dijagonala zaslona je 6,45“, a razlučivost 2.330 x 1.080 točaka.

Na stražnju stranu kućišta Vivo je postavio dvije kamere, glavnu od 48 MP i sekundarnu razlučivosti 16 MP. Glavna kamera podržava gimbal stabilizaciju koja bi trebala biti bolja od optičke stabilizacije, jer kako proizvođač navodi ima produženi kut stabilizacije (200%) u odnosu na tradicionalne OIS sustave . Sekundarna kamera je periskopska telefoto kamera koju odlikuje mogućnost optičkog uvećavanja 5x -7,5x.

Unatoč tomu što sadrži novije tehnologije te što služi samo kao pokazni teren što je Vivo kadar proizvesti, proizvođač je vodio računa da telefon ne bude pretežak pa mu je masa samo 169 grama. Sa softverske strane nalazi se najnovija inačica Android platforme – Android 10.

Navedeni telefon sigurno neće biti dostupan za kupnju. No njegove tehnologije će postati dio nekog drugog modela kojeg će Vivo predstaviti tijekom ove godine, primjerice nekog novog telefona iz serije NEX.