Xiaomi razvija i Lite inačicu Pocophona?

Čini se kako je u pripremi slabija, takozvana Lite inačica Xiaomijevog Pocophona F1 – tako barem tvrdi Geekbench

Stjepan Bilić petak, 15. ožujka 2019. u 15:58

Xiaomi je prošle godine predstavio mobitel Pocophone F1. Glavna odlika tog modela je ta što za relativno prihvatljivu cijenu nudi hardver kakav je do tada većinom dolazio samo uz flagship modele. Podsjetimo, Pocophone F1 se temelji na Snapdragonu 845, ima 6 GB RAM-a i 64 GB interne memorije, tri kamere i veliki 6,18“ urezani zaslon.

No, čini se kako je Xiaomi sada odlučio izraditi i njegovu slabiju, takozvanu Lite inačicu – Poco F1 Lite. Barem tako na svojim stranicama tvrdi poznati benchmark Geekbench koji je pod tim nazivom u svoju bazu podataka upisao novi uređaj i dio njegovog hardvera pod tim nazivom.

Ako je Geekbench sve ispravno detektirao, u što ne sumnjamo, tada se Poco F1 Lite temelji na Snapdragonu 660. Kako je riječ o Lite modelu, Xiaomi je smanjio količinu RAM-a s 6 GB na 4 GB. Budući da smo već dobrano zašli u 2019. godinu sa softverske strane nalazi se trenutno najnovija inačica Androida – 9.0 Pie.

Što se hardverskih performansi tiče, Lite je očekivano nešto slabiji od standardnog modela. U Single-Core testovima je Lite model osvojio 1.341 bod naspram 1.937 bodova koliko u istom testu osvaja Pocophone F1. Slična je situacija i u Multi-Core testovima gdje je Lite inačica osvojila 4.830, a standardni 6.033.

Dakle, unatoč oznaci Lite koja sugerira slabiji uređaj, Poco F1 Lite u konačnici ne bi trebao biti odviše slabiji u odnosu na standardni Pocophone F1. Bit će zanimljivo vidjeti jesu li promjene oko procesora i memorije jedine, ili se Xiaomi kako bi opravdao oznaku Lite odlučio i na daljnje promjene hardvera, primjerice veličine zaslona, broja kamera i dr.