Uradi sam uređaj koji će umjesto vas resetirati router

Jednom je kreativnom makeru dojadilo svakih nekoliko dana ručno isključivati i uključivati kućni internetski router pa je za samo pet dolara izradio uređaj koji to čini automatski

Sandro Vrbanus petak, 8. svibnja 2020. u 12:00

Svi koji imaju kućne routere za pristup internetu (dakle: svi), s vremena na vrijeme ovaj uređaj moraju iz ovog ili onog razloga resetirati. Odatle i dolazi poznata informatička navika i brzi popravak za sve kvarove, koji je najčešće i ono što vam službe za korisnike sugeriraju kada im se obratite s kakvim problemom oko pristupa Internetu: "Jeste li pokušali ugasiti pa upaliti router?".

Izvjesnome Mikeu Diamondu prekipjelo je svakih par dana isključivati i uključivati svoj router pa je osmislio uređaj koji će to činiti umjesto njega. Najbolje od svega – dijelove za ovaj uređajčić, poželite li ga i sami izraditi, platiti ćete tek pet dolara.

Kako izraditi nešto slično?

Za izradu je potreban ESP Wi-Fi modul (ESP8266) te programski i relej modul za njega. Sve upute i potreban programski kod ovaj je maker objavio na svojem blogu, a princip funkcioniranja pojasnio je otprilike ovako: "ESP pločica povremeno šalje ping prema Googleu kako bi provjerio radi li internetska veza. Ako dobije odgovor, ne događa se ništa. U slučaju da ESP ne dobije pozitivan rezultat pinga, zaključit će da je router izgubio vezu. Pomoću pridodanog mu releja isključit će dovod struje routeru, pričekati 30 sekundi, te ga ponovno uključiti". Dakle, baš kao što bi to služba za korisnike sugerirala.

Relej se pritom spaja na kabel napajanja nakon strujnog adaptera, tako da prekida strujni krug napona 12 V – pa uređaj ne predstavlja sigurnosni problem. Cijeli ovaj "gadget" za resetiranje routera napaja se pomoću malenog USB punjača za mobitel, a Diamond je čak za njega 3D pisačem izradio i kućište, vidljivo na priloženoj slici (bez poklopca, da se sklop ne bi pregrijavao).