Državno natjecanje Robokup 2023. u Imotskom

Nakon niza uspjeha u natjecanjima iz robotike, odlučeno je da će osnovna škola „Stjepan Radić“ iz Imotskog, biti domaćin državne razine 16. Robokupa, od 21. do 23. travnja 2023. godine

Bug.hr četvrtak, 20. listopada 2022. u 07:05

Nakon niza uspjeha u natjecanjima iz robotike, odlučeno je da će osnovna škola „Stjepan Radić“ iz Imotskog, biti domaćin državne razine 16. Robokupa – ekipnog natjecanja učenika u području elementarne robotike, kojeg svake godine organizira Hrvatska zajednica tehničke kulture u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, društvima pedagoga tehničke kulture i osnovnim školama.

Natjecateljsku ekipu čine tri učenika osnovnih škola, udruga ili posebnih odjela osnovnih škola od petog do osmog razreda koje na natjecanje dovodi jedan mentor. U popratne aktivnosti Robokupa uključena su djeca predškolske dobi, učenici nižih razreda osnovnih škola i djeca s teškoćama u razvoju.

U osnovnoj školi „Stjepan Radić“ u Imotskom, 17. listopada 2022., osnovano je Organizacijsko povjerenstvo za 16. Robokup, koje će sačinjavati sljedeći članovi:

  1. Marko Mendeš – ravnatelj OŠ „Stjepan Radić“
  2. Bojan Floriani – voditelj kreativnih tehničkih radionica u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture
  3. Hrvoje Nekić – zamjenik glavne tajnice u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture
  4. Tomislav Nikolić – tajnik Zajednice tehničke kulture grada Splita
  5. Danijel Dodig – predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Imotskog
  6. Zoran Gabelica – zamjenik predsjednika Zajednice tehničke kulture grada Imotskog
  7. Luka Kolovrat - predsjednik Turističke zajednice Imota iz Imotskog

Robokup se provodi na dvjema razinama natjecanja: županijskoj i državnoj. Na državnu razinu natjecanja bit će pozvane 22 najuspješnije ekipe iz različitih škola i mjesta (oko 90 natjecatelja). Povjerenstvo je dogovorilo da će se državna razina 16. Robokupa održati od 21. do 23. travnja 2023. godine u osnovnoj školi „Stjepan Radić“ u Imotskom. Dolazak i smještaj natjecatelja predviđen je za 21. travnja, svečano otvorenje te početak natjecanja za 22. travnja, dok će proglašenje pobjednika i službeno zatvaranje biti održano 23. travnja 2023. godine.

U slobodno vrijeme natjecateljima će na raspolaganju biti organizacijski tim TZ Imota koji će ih upoznati sa znamenitostima grada Imotskog i Imotske krajine. S uzbuđenjem iščekujemo provedbu natjecanja, te smatramo kako je ova organizacija 16. Robokupa ujedno i potvrda osnovnoj školi „Stjepan Radić“ da je prepoznata kao centar Imotske krajine u poučavanju robotike, programiranja i novih tehnologija gdje djeca imaju priliku pokazati svoja znanja, vještine, inovativnost i kreativnost.