Excel kao eSport? Ovoga vikenda održava se finale najvećeg turnira u Excelu!

eSport natjecanja nisu isključivo rezervirana za one spretne s kontrolerima, brze na okidaču ili ekipu koja voli razne simulacije – ponekad za dobar turnir može poslužiti i tablični kalkulator

Sandro Vrbanus subota, 11. prosinca 2021. u 18:14

Otvoreno natjecanje Financial Modelling World Cup, ili skraćeno FMWC Open, pandan je eSport turnirima kakvi se organiziraju u popularnim videoigrama, no s jednom bitnom razlikom. Umjesto da se natječu u kakvoj strategiji ili timskoj pucačini, natjecatelji će na ovom turniru snage odmjeriti u Microsoftovom tabličnom kalkulatoru, Excelu.

Tablični turnir

Najveći je ovo natjecateljski turnir u Excelu u svijetu, a igrao se u pet krugova. Od ukupno 128 natjecatelja kroz turnirski je sustav u proteklih se tjedan dana iskristaliziralo 16 finalista, koji će se u poznavanju financijskog modeliranja i kalkulacija u Excelu sučeliti ovoga vikenda. Pobjedniku će pripasti izdašna nagrada od 10.000 američkih dolara.

Organizatori kažu kako za natjecanje na njihovom turniru nije nužno poznavati statistiku, financije ili strojarstvo, iako su zadaci vezani uz ta područja. Ključno je tek dobro se snalaziti u Excelu, od verzije 2010. na ovamo, a prijaviti su se mogli baš svi. Zadatke su potom dobili u tabličnom (a kakvom drugom?) obliku, a u Excel datotekama su se predavala i rješenja.

Prijenos finala u SAD-u se može pratiti putem specijaliziranog sportskog kanala ESPN, a za ostatak svijeta tu je i prijenos uživo na YouTubeu, gdje su dostupne i snimke ranijih krugova natjecanja. Na službenim stranicama turnira moguće je pronaći i primjere zadataka, za slučaj da se želite pripremiti za sljedeći okršaj najboljih svjetskih excelaša.