Programiranje prvi puta uvršteno u natjecanje strukovnih škola WorldSkills

Na održanom Državnom natjecanju učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2019. ove godine učenici su se prvi puta natjecali i u izradi programskih rješenja

Sandro Vrbanus četvrtak, 4. travnja 2019. u 12:15

Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2019., najveće strukovno natjecanje u ovom dijelu Europe, održano je od 26. do 28. ožujka. Kroz tri dana najboljih dvanaest učenika u svakoj od 43 strukovne discipline pokazalo je svoje vještine.

Ove godine prvi puta učenici su se natjecali i u kategoriji "Izrada programskih rješenja". Bilo je potrebno izraditi ER model baze, te izraditi bazu u MySQL-u ili MSSQL-u temeljem relacijskog modela. Nakon toga učenici su izrađivali aplikaciju u Javi ili C#, od prijave korisnika, preko obrade podataka do filtriranja, a na kraju su prezentirali uradak.

Najvještiji je bio Valentino Vukelić iz Strukovne škole V. Vlatkovića, mentorice Anamarije Friganović Goić. Sandi Šajfar iz Srednje škole Krapina (mentor Stjepan Šalković) je bio drugi, a Bruno Horvat iz Tehničke škole Čakovec treći (mentor Krešimir Kočiš).

Na WorldSkills natjecanju IT tehnologije koristile su se i u drugim natjecanjima poput robotike, mehatronike, CAD-CAM, strojarskih konstrukcija, grafičkih tehnologija, dizajna, multimedije i poduzetništva.