GPS treće generacije polako postaje tri puta precizniji

Elon Musk je lansiranje novog GPS satelita popratio riječima "Vaš GPS je upravo postao malo bolji". Koliko je to malo, i kada će zaista satelitska navigacija biti zamjetno preciznija, pitate se?

Sandro Vrbanus srijeda, 8. srpnja 2020. u 11:26

Posljednjeg dana lipnja SpaceX je u orbitu lansirao novi američki navigacijski satelit iz treće generacije GPS sustava. Ovo lansiranje Elon Musk je popratio na Twitteru najavom kako je "GPS upravo postao malo bolji". Što to zapravo znači?

GPS (Global Positioning System) je sustav satelitske navigacije razvija se još od 1973. godine. 1978. godine lansiran je njegov prvi satelit, od 72 koliko ih je u orbitu poslano do sada. Konstelacija od devet satelita prve generacije kompletirana je 1985. godine, dok 1993. lansirano ih je bilo ukupno 24 prve i druge generacije, da bi 2000. godine američki Kongres odobrio nadogradnju na treću generaciju, GPS III.

No, unaprjeđenje satelita i komunikacijskih tehnologija na treću generaciju potrajalo je prilično dugo. Prvi aktivni satelit, od deset planiranih, lansiran je tek u prosincu 2018. godine (umjesto 2014.), drugi u kolovozu prošle godine, a treći je poletio, kako smo već spomenuli, prošloga tjedna.

Što donosi GPS III?

Trenutačno se u Zemljinoj orbiti nalazi 29 aktivnih satelita GPS-a druge, te sada tri satelita treće generacije. Satelite GPS III proizvodi Lockheed Martin, a zamišljeni su kao vrlo precizni komunikacijski sateliti koji će omogućiti dodatnu preciznost navigacijskim uređajima na tlu. Umjesto dosadašnjih 70-ak centimetara, preciznost lociranja prijemnika trebala bi doći do oko 23 centimetra.

GPS III emitira signale u dvama područjima: L2C i L5. L5 je frekvencijsko područje namijenjeno civilnoj primjeni, emitira signal na frekvenciji 1176,45 MHz, a korištenjem tog signala i postojećih frekvencija (L1 banda) dobiva se preciznija triangulacija pozicije – no, za potpuno iskorištavanje prednosti bit će potrebno više od sadašnja dva satelita. Zato Musk u svojem tvitu kaže da je ovo lansiranje tek "malo" poboljšalo GPS sustav.

Druga frekvencija, L2C (1227,60 MHz), namijenjena je komercijalnoj upotrebi. Nju će koristiti profesionalci, a imat će još veću preciznost lociranja, pogotovo kada se konstelacija upotpuni. Kasniji sateliti imat će i mogućnost odašiljanja signala M-code, rezerviranoga za vojne svrhe.

Signali sustava GPS III osam puta su snažniji nego sa satelita druge generacije, nude snažniju zaštitu komunikacije i stvoreni su da traju značajno duže, najmanje 15 godina. Očekuje se da bi svih deset planiranih satelita u funkciji trebalo biti do polovice 2023. godine, kada ćemo moći u potpunosti iskusiti njihovu preciznost.