5G dokazano štetan! (za GPS signal)

Američki FCC odobrio je kompaniji Ligado izgradnju 5G mreže, ali pod uvjetom da ona ne koristi frekvencije koje su preblizu frekvencijama satelitskih GPS signala jer bi moglo doći do interferencije

Sandro Vrbanus srijeda, 22. travnja 2020. u 11:18

Američka Federalna komisija za telekomunikacije i nadležni regulator za ovo tržište, FCC, u ponedjeljak je odobrila telekomunikacijskoj kompaniji Ligado Networks (koja se inače bavi satelitskim komunikacijama) izgradnju 5G mreže. Ista će se moći protezati diljem cijelih Sjedinjenih američkih država i imat će primarnu svrhu pružati komunikacijske usluge za Internet stvari i druge povezane uređaje. Međutim, ovaj proces odobrenja nije prošao bez problema.

Inicijalna ponuda Ligada za 5G mrežu, predana još 2015. godine, morala je biti značajno izmijenjena i unaprijeđena kako bi "prošla" kod FCC-a. Naime, stručnjaci su primijetili da se frekvencije koje je Ligado tada namjeravao koristiti u svojoj mreži donekle podudaraju s radiofrekvencijskim spektrom postojećih GPS satelita.

FCC je stoga tražio nadopunu prijedloga i u konačnici ga odobrio tek nakon što je osigurano da će frekvencije 5G mreže (u tzv. L-bandu od 1 do 2 GHz) biti za najmanje 23 MHz separirane od GPS-ovih koje im se nalaze "opasno blizu". Također, u odnosu na prvi predloženi izgled 5G mreže snaga signala smanjena je za čak 99,3%, a strogo su definirani i dozvoljeni frekvencijski rasponi.

Protivljenje struke

Čak i ovakvom prijedlogu oštro su se prije odobrenja protivile aviokompanije, američko Ministarstvo obrane i desetak drugih federalnih agencija (poput meteoroloških), no to nije spriječilo vodstvo FCC-a da jednoglasno donese odluku o davanju dozvole Ligadu. Protivnici su navodili da je Ligadov plan pun rupa, konstantno zahtijeva ispravke, te da ta kompanija nije sposobna izgraditi kvalitetnu mrežu. Navodili su i političke pritiske na FCC da se ovaj projekt odobri – što se u konačnici i dogodilo.

Nakon FCC-jeve ovotjedne odluke oglasili su se i iz udruženja GPS Innovation Alliance koje okuplja velike korisnike GPS usluga. Navode da su razočarani što je FCC ignorirao stručna mišljenja koja govore o mogućoj štetnoj interferenciji nove 5G mreže i GPS-a, te pozivaju na poštivanje "1 dB Standarda" koji jedini osigurava neometano funkcioniranje globalne satelitske navigacije i odvajanje signala od "buke" interferencije drugih mreža. Najavljuju da će pomno pratiti pridržava li se Ligado postavljenih mu ograničenja.