Umjesto GPS-om, Mornarica SAD-a želi navigirati prema Zemljinom magnetskom polju

Alternativno rješenje koje bi moglo zamijeniti u ratu ranjivi satelitski sustav navigacije GPS moglo bi Zemljino magnetsko polje pretvoriti u detaljnu navigacijsku mapu

Sandro Vrbanus subota, 8. kolovoza 2020. u 23:32

Američka mornarica pokrenula je javni izazov kojim traži novo tehnološko rješenje za navigaciju u uvjetima kada GPS ne radi. Satelitska je navigacija ranjiva, njezini sateliti mogu se onemogućiti ili uništiti, a signali blokirati, pa u Mornarici pokušavaju pronaći način za sigurno navigiranje i bez njega. Prema prijedlogu za koji traže tehnologiju, novi bi se sustav oslanjao na Zemljino magnetsko polje.

Nova bi tehnologija trebala upošljavati umjetnu inteligenciju, te se oslanjati na činjenicu da magnetsko polje našeg planeta varira, odnosno da stvara zamršenu ali mjerljivu topografiju. Anomalije koje se javljaju u tom polju dokumentirane su u obliku detaljnih mapa već duži niz godina.

2017. godine je na institutu Air Force Institute of Technology dokazano da se lokacija zrakoplova može odrediti samo korištenjem osjetljivog magnetometra na njemu, odnosno tehnologijom magnetske navigacije (MAGNAV). Ova navigacija pokazuje točnost od oko 10 metara, pa je manje precizna od satelitske, no preciznija od inercijske i drugih low-tech metoda poput korištenja sekstanta.

Magnetska navigacija

Naravno, da bi se to ostvarilo potrebno je riješiti nekoliko tehnoloških prepreka. One se sastoje u relativnoj slabosti magnetskog polja Zemlje, pa magnetometre mogu lako omesti drugi uređaji na zrakoplovu ili plovilu. Ovdje u priču ulazi umjetna inteligencija koja bi imala zadatak odvojiti signal od šuma, odnosno razlučiti magnetsko polje Zemlje od onoga koje stvaraju drugi izvori.

"Signal" Zemljinog magnetskog polja bilo bi vrlo teško ometati kakvim "jammerom", pa ako se uspije u izradi novog instrumenta koji ga može precizno detektirati, bilo bi to potencijalno revolucionarno rješenje kad je riječ o naprednoj navigaciji. Mornarica je stoga pokrenula javni poziv svima zainteresiranima koji smatraju da mogu AI tehnologijom dovoljno pojačati signal i dovesti ga u upotrebljivo stanje za stabilno očitanje.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi