Hrvati ove godine Netflix gledali dvostruko više nego lani

Netflix je objavio statistiku koja govori o tome što su njihovi pretplatnici u Hrvatskoj i koliko gledali ove godine. Među žanrovima prednjače fantasy, romantika te animirani filmovi i serije

Sandro Vrbanus četvrtak, 10. prosinca 2020. u 14:30

Nakon što je Google objavio svoj pregled onoga što su Hrvati tijekom ove izazovne godine guglali, red je i da doznamo što smo u vrijeme pandemije, dok smo većinom bili kod kuće, gledali na Netflixu. Ono što smo tamo pratili, kažu iz Netflixa, otkriva puni spektar raspoloženja i "koktel" emocija korisnika, koji su se uz njihove sadržaje smijali i plakali, bili prestrašeni, otkrivali nove svjetove te imali priliku učiti kao i putovati.

Dvostruko više sati gledanja

Broj sati gledanja filmova i serija na Netflixu u Hrvatskoj udvostručio se u 2020. u usporedbi s prošlom godinom.  Tijekom 2020. godine na listi najpopularnijih žanrova izmjenjivali su se drama i komedija, odražavajući uspone i padove u godini punoj emocija, dok se na treće mjesto smjestila nezaobilazna akcija. Žanrovi s ovogodišnjim najvećim povećanjem gledanosti u odnosu na prošlu godinu bili su fantasy, romantika te animirani filmovi i serije.

Fantasy, romantika i crtići u porastu

Gledanost žanra fantasy povećana za više od četiri puta u 2020. u odnosu na prošlu godinu, zahvaljujući serijama kao što su Ukleta, Locke & Key i The Letter for the King te serijalu Čudesne zvijeri.

Najgledaniji naslovi ne-engleskog govornog područja bili su Kuća od papira (La Casa de Papel) koja je ušla na dnevnu Top 10 listu u čak 92 zemlje, uključujući i Hrvatsku, njemačka povijesna ratna serija Barbari koja se na istoj listi našla u 91 zemlji te južnokorejski film o zombijima #Živ koji je ušao na dnevnu Top 10 listu u 90 zemalja.

Neki od najpopularnijih naslova u sferi komedija u Hrvatskoj bili su filmovi Blagdanski par, Hubie spašava Noć vještica i Što muškarci vole, kao i serije Emily u Parizu, Svemirske snage i Spolni odgoj.

Najpopularnji sadržaji na Netflixu u Hrvatskoj 2020. godine
Najpopularnji sadržaji na Netflixu u Hrvatskoj 2020. godine

Ne smijemo zaboraviti ni romantične filmove kao što su Poljubi me ponovno, P. S. Još uvijek te volim, Misija: Djed Božićnjak, Princezina zamjena 2, Zajamčena ljubav, ali i serije poput DASH & LILY koji su dobili ljubav i pažnju korisnika, čime se gledanost ovoga žanra povećala za skoro dva i pol puta u 2020. u usporedbi s godinom ranije.

Animirani filmovi i serije također su postali značajno popularniji. Zeusova krv, Castlevania, Digitalni ugljik: U novom tijelu te Sedam smrtnih grijeha: Znakovi svetog rata i filmovima Pokémon: Mewtwo uzvraća udarac – Evolucija i Spirited Away gledanost ovoga žanra povećala za više od dva puta u ovoj u odnosu na prošlu godinu.

Tu su i sportski sadržaji: Popularan je bio Posljednji ples o košarkaškoj legendi Michaelu Jordanu te jedan od najupečatljivijih projekata Netflixa povezanih sa sportom – Damin gambit nakon čijeg prikazivanja se naglo povećao interes i želja za šahom uopće.

Za slučaj da vas čudi kako su i zašto gotovo svi nazivi filmova i serija u Netflixovoj statistici navedeni na hrvatskom jeziku, podsjetimo kako je Netflix nedavno pokrenuo veliku akciju lokalizacije svojeg sadržaja za našu državu i kako se tamo sve više toga može pronaći i s hrvatskim titlovima.