Hrvatske e-Škole drugi su najbolji takav projekt u Europi u posljednjih 15 godina

Povodom 15. obljetnice nagrade RegioStars, Europska komisija je pozvala građane da između najboljih projekata iz proteklih godina izglasaju onaj najbolji. CARNET-ove e-Škole su se plasirale na drugo mjesto

Bug.hr petak, 18. studenog 2022. u 16:19

Građani Europske unije odabrali su CARNET-ov pilot-projekt e-Škole kao drugi najbolji projekt iz područja regionalnoga razvoja financiran sredstvima Europske unije u proteklih 15 godina. Na sinoć održanoj dodjeli nagrada RegioStars u portugalskom gradu Evora, povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira uručila je nagradu RegioStars za drugo mjesto zamjeniku ravnatelja CARNET-a Juraju Biliću.

"U natjecanju održanom za 2020. dobili smo prvu nagradu stručnog žirija, a ove godine pilot-projekt e-Škole osvojio je nagradu za drugi najbolji projekt od kada se nagrada dodjeljuje. Nagrada je još jedan dokaz da je naš pristup digitalizaciji obrazovnoga sustava, koja u fokus stavlja nastavnika i učenika, a ne tehnologiju, prepoznat kao primjer dobre prakse kako među našim korisnicima, tako i na razini EU. Trenutno provodimo veliki projekt e-Škole koji završava u listopadu 2023. Ujedno radimo na novome projektu koji će biti svojevrsna nadogradnja e-Škola, s posebnim naglaskom na informacijsku i digitalnu pismenost te digitalne vještine, neophodne kako bi naši učenici postali osviješteni korisnici i sukreatori sutrašnjice" istaknuo je Juraj Bilić.

Čestitajući dobitnicima, povjerenica Ferreira naglasila je kako su predstavili najbolje prakse u proteklih 15 godina te pokazali širinu, opseg i inovativnost projekata financiranih sredstvima EU u stvaranju radnih mjesta i poboljšanju života građana. "Ovo su najbolje prakse koje ćemo nastaviti njegovati i podržavati".

10% digitalno zrelih škola

Pilot projekt "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" osvojio je nagradu RegioStars 2020. godine kategoriji Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu, kada je izabran između 38 prijavljenih projekata. Ove je godine ponovo nominiran povodom obilježavanja 15. godišnjice dodjele nagrada.

Juraj Bilić i Elisa Ferreira
Juraj Bilić i Elisa Ferreira

Glavni rezultat pilot projekta e-Škole je povećanje razine digitalne zrelosti 10 posto hrvatskih osnovnih i srednjih škola. U digitalno zrelim školama nastavnici koriste tehnologiju kako bi unaprijedili nastavu, razvijaju vlastite digitalne sadržaje te pružaju podršku samostalnom učenju i razvoju kritičkih vještina kod učenika koji su u središtu nastavnog procesa. Učenici tako aktivno sudjeluju u nastavi s povećanom motivacijom za učenje i nastavak školovanja te samim time postaju i konkurentniji na tržištu rada.

Pilot projekt e-Škole postavio je temelj za provođenje druge faze projekta koja obuhvaća sve osnovne i srednje škole financirane iz državnoga proračuna. Ukupno vrijedan 1,6 milijardi kuna, projekt e-Škole doprinosi jačanju kapaciteta osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava s ciljem osposobljavanja učenika za tržište rada, daljnje školovanje i cjeloživotno učenje.HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

Hibridno integrirano pojačalo

VINCENT SV-737

Bluetooth, WiFi, 20 Hz - 20 kHz, > 90 dB, 47 kOhm, 590 W, WAV, FLAC, APE, LPCM, MP3, ACC, AC3, WMA, 6 x stereo RCA, 2 x Optical, 2 x Coaxial.

24.999 kn 3.317,94 € Kupi

Wireless podni zvučnici

KEF LS60

Visokokvalitetan streaming, Wi-Fi, Apple AirPlay 2, Google Chromecast, Roon Ready, Bluetooth, Spotify, Tidal, Deezer, 26 Hz - 36 kHz, 111 dB.

49.999 kn 6.636,01 € 52.699 kn Kupi