CARNETov projekt e-Škole dobitnik nagrade RegioStars Europske komisije

Pilot-projekt e-Škole koji je osvojio nagradu za najbolji projekt u kategoriji Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu, dodijeljenu u okviru Europskog tjedna regija i gradova u Bruxellesu

Sandro Vrbanus subota, 17. listopada 2020. u 11:13

Nagradu RegioStars Europska komisija svake godine dodjeljuje projektima financiranima iz sredstava Europske unije kako bi promovirali izvrsnost i nove pristupe u području regionalnoga razvoja, a usredotočeni su na pet područja ključnih za budućnost regionalne politike EU.

Na svečanoj dodjeli nagrada, održanoj u srijedu u Bruxellesu, pilot-projekt e-Škole nagrađen kao najbolji projekt u kategoriji Inkluzivni rast – Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu.

"Iznimno smo počašćeni i sretni što smo dobili nagradu za pilot-projekt e-Škole. To je rezultat napora svih zaposlenika CARNET-a koji su ponosni što sudjeluju u unaprjeđivanju obrazovanja u svim školama u Hrvatskoj", rekla je Andrijana Prskalo Maček, voditeljica projekta e-Škole.

Projekt aktivan već 5 godina

Pilot-projekt e-Škole pokrenut je 2015. godine, a njegov glavni rezultat je povećanje razine digitalne zrelosti 10% hrvatskih osnovnih i srednjih škola. U digitalno zrelim školama nastavnici koriste tehnologiju kako bi unaprijedili nastavu, razvijaju vlastite digitalne sadržaje te pružaju podršku samostalnom učenju i razvoju kritičkih vještina kod učenika koji su u središtu nastavnog procesa. Učenici tako aktivno sudjeluju u nastavi s povećanom motivacijom za učenje i nastavak školovanja te samim time postaju i konkurentniji na tržištu rada.

U drugoj fazi programa e-Škole, do kraja 2022. godine, u svim školama bit će izgrađene bežične lokalne mreže. Po dvije učionice u svakoj školi bit će opremljene modernom opremom, a svi nastavnici će dobiti prijenosna računala koja će im pomoći u primjeni suvremenih metoda poučavanja. Infrastruktura i oprema temelj su za korištenje e-usluga i e-sadržaja koji će biti razvijeni u programu e-Škole, za što će nastavnici, ravnatelji i ostalo školsko osoblje dobiti svu potrebnu edukaciju i podršku.

Andrijana Prskalo Maček
Andrijana Prskalo Maček

"Uspjeh pilot-projekta kojim smo obuhvatili 10 posto hrvatskih škola dao nam je vjetar u leđa i  pružio potrebno iskustvo kako bismo proveli drugu fazu programa te osigurali da i preostalih 90 posto škola još brže postigne visoku razinu digitalne zrelosti", rekao je Goran Kezunović, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET. "Pružajući školama i učiteljima ne samo infrastrukturu, već i digitalne usluge, sadržaj, obrazovanje i podršku, znatno smo doprinijeli lakšem i uspješnom prelasku s tradicionalnog načina poučavanja na online nastavu u Hrvatskoj što se pokazalo ključnim tijekom nedavnih izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa."

Ukupna vrijednost pilot-projekta e-Škole je 306.851.518 kn, od čega je EU financiranje 193.688.730 kn.

Povodom ovog uspjeha o projektu e-Škole popričali smo i s njegovom voditeljicom, Andrijanom Prskalo Maček. Intervju donosimo u nastavku.