Na Ruđeru se nastavlja najveći projekt ulaganja od njegova osnutka

Kapitalni projekt Instituta Ruđer Bošković vrijedan 72 milijuna eura omogućit će ovoj instituciji novo ruho i čak pet novih objekata, među kojima su i odjel za informatiku te kongresni centar

Sandro Vrbanus utorak, 28. travnja 2020. u 12:50

Vlada Republike Hrvatske usvojila je prijedlog Ministarstva znanosti i obrazovanja o povećanju alokacije za projekt "Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu" (O-ZIP), kapitalni strukturni projekt Instituta Ruđer Bošković. Financiranje projekta u ukupnoj vrijednosti od 72 milijuna eura predviđeno je iz fondova Europske unije, a on je četvrti po veličini financiranja iz europskih strukturnih fondova te predstavlja najveće ulaganje u istraživačku infrastrukturu u Hrvatskoj u posljednjih 30 godina.

Vlada je prihvatila prijedlog MZO-a o povećanju alokacije od 85.880.000 kuna za projekt OZIP, dok je u obrazloženju prijedloga ministrica Blaženka Divjak podsjetila kako se tijekom pripreme projektno-tehničke dokumentacije za provedbu projekta OZIP pokazala nužnost za povećanjem prvotno planiranih sredstava od 60,7 milijuna eura na iznos od 72 milijuna eura. Kao primarni razlozi ističu se viša cijena građevinskih radova i potreba zadovoljavanja energetskih certifikata, koji su se promijenili otkako je projekt osmišljen 2012. godine.

Značajno ulaganje u infrastrukturu

IRB 50-ih godina
IRB 50-ih godina

Projekt OZIP predstavlja prvo značajnije ulaganje u infrastrukturu IRB-a od njegovog osnutka. Sredstva će se iskoristi za obnovu postojećih objekata te izgradnju pet novih i to za informacijsko-komunikacijske znanosti i tehnologije, istraživanje mora i okoliša, biomedicinska istraživanja, napredne materijale i tehnologije te kongresni centar.

''Zahvaljujući OZIP-u mi ćemo nabaviti sofisticiranu istraživačku opremu usklađenu s postojećom ekspertizom Ruđerovih znanstvenika i potrebama gospodarstva RH,“ objasnio je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a

Sekvencirali genom SARS-CoV-2

Čak niti trenutačna situacija nije spriječila znanstvenike Instituta da nastave raditi te kroz nekoliko inicijativa doprinose u borbi protiv epidemije koronavirusa.  Potvrda ovoj tvrdnji, ističe ravnatelj Smith, jest i nedavni uspjeh znanstvenika iz Laboratorija za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka, koji su u suradnji s kolegama iz Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci te kolegama iz riječkog Medicinskog fakulteta i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo sekvencirali genom virusa SARS-CoV-2 izoliran iz pacijenata u Hrvatskoj.

''Time smo dokazali da posjedujemo neophodan ljudski potencijal i znanja ukorak s vodećim europskim i međunarodnim institucijama, a zahvaljujući OZIP-u naši će znanstvenici napokon dobiti i infrastrukturnu podršku koju su svojim rezultatima već odavno zaslužili,'' naglasio je ravnatelj.