Canonical će nastaviti podržavati pojedini 32-bitni softver

Nakon pobune korisnika Canonical je na kraju odlučio kako će ipak nastaviti podržavati 32-bitne biblioteke u idućim inačicama Ubuntua, ali opet ne sve, već samo neke, odabrane

Stjepan Bilić ponedjeljak, 1. srpnja 2019. u 06:00

Canonical je prošli tjedan među svojim korisnicima izazvao svojevrsnu pobunu. Podsjetimo, najavljeno je kako iduće inačice Ubuntua, 19.10, 20.04 LTS i novije neće podržavati 32-bitne biblioteke i softver. Shodno tomu, developeri koji stoje iza Steama i Winea najavili su kako će i oni prestati podržavati Ubuntu.

Steam koji je konačno na Linux donio kvalitetniji gaming stoga je najavio kako su već krenuli tražiti iduću idealnu Linux distribuciju, jer mnogi igraći naslovi za rad pod Linuxom trebaju i 32-bitne biblioteke bez obzira što se na računalu nalazi instalirana 64-bitna distribucija Linuxa.

I’m sorry that we’ve given anyone the impression that we are ‘dropping support for i386 applications. It is simply not the case. What we are dropping is updates to the i386 libraries, which will be frozen at the 18.04 LTS versions”, Steve Langasek, Ubuntu developer

Prema zadnjim informacijama Canonical je na kraju ipak odustao od prvotne ideje. Na to su ga natjerali korisnici koji su se vidno pobunili. Canonical je možda mahnuo bijelom zastavom, ali predaja nije bila bezuvjetna. Naime, Canonical će nastaviti podržavati samo određene 32-bitne biblioteke, u prijevodu samo one koje su bitne za izvođenje aplikacija poput Steama i Winea.

Kako bi smirili korisnike i koliko-toliko ublažili kritike na njihov račun na forumu su objavili kako su korisnici krivo shvatili njihovu nakanu. Naime, nikada nisu namjeravali izbaciti podršku za 32-bitne biblioteke, već samo obustaviti nadogradnju istih na novije inačice. Shodno tomu, Ubuntu 19.10, 20.04 LTS bi imali 32-bitne biblioteke iz Ubuntua 18.04 LTS.

Valve, tvrtka koja stoji iza Steama objavila je kako će nastaviti raditi na Linuxu kao gaming platformi te kako postoji još dobrih distribucija za gamig pod Linuxom - Arch Linux, Manjaro, Pop!_OS, Fedora i mnoge druge. Za sada još ne mogu reći koja će ili koje će distribucije u budućnosti biti službeno podržane s njihove strane, no najavili su kako će o temi nešto više reći kroz koji mjesec.