Facebook želi razviti svoj OS za virtualnu i proširenu stvarnost

U velikoj inicijativi razvoja vlastitog hardvera, čipova, VR sustava i drugih uređaja, društvena mreža cilja i na pokretanje vlastitog operacijskog sustava

Sandro Vrbanus nedjelja, 22. prosinca 2019. u 16:55

Andrew Bosworth, šef Facebookovog odjela za hardver, dao je opširnu izjavu za portal The Information u kojoj je spomenuo nešto što je zainteresiralo mnoge diljem svijeta. Najveća društvena mreža, naime, osim što ulaže milijarde u razvoj hardvera, pokušat će lansirati i vlastiti mobilni operacijski sustav.

Facebook, navode, ulaže velike količine novca u VR tehnologiju, nove poluvodičke čipove, hardverske uređaje poput Portala, a sve njih želi povezati jednim jedinstvenim operacijskim sustavom. Cilj je, kako navodi Bosworth, ne biti ovisan o trgovinama aplikacija drugih kompanija, već imati cijeli ekosustav hardvera i aplikacija pod jednim krovom i pod vlastitom kontrolom.

Pojavi li se zaista Facebookov OS, na njemu bi prije svega bili zasnovani njihovi uređaji poput VR ili AR naočala i drugih mogućih proizvoda na kojima rade. U projekt su navodno uključene i druge kompanije koje rade na tehnologijama virtualne i proširene stvarnosti u kojima bi Facebookov OS bio primarno rješenje.

Međutim, ovaj bi operacijski sustav mogao biti i "rezerva" u slučaju da se dogodi neki veći spor s Appleom ili Googleom koji bi im onemogućio korištenje trgovina iOS i Android aplikacija. Projekt vlastitog OS-a u Facebooku vodi Mark Lucovsky, nekadašnji zaposlenik Microsofta koji je radio na razvoju Windowsa NT.