iOS 13 – krpa na zakrpu

Otkako je krajem rujna pušten u javnu distribuciju Appleov mobilni operacijski sustav dobio je već osam nadogradnji, otprilike jednu tjedno

Sandro Vrbanus utorak, 19. studenog 2019. u 14:45

iOS 13 stigao je do korisnika 19. rujna, istodobno s novom linijom iPhonea, a mogućnost nadogradnje na njega dobili su svi vlasnici iPhonea 6S i novijih uređaja. Samo pet dana nakon inicijalnog pojavljivanja novog iOS-a stigla je i njegova prva "veća" nadogradnja, brojčane oznake 13.1. Već ovaj potez bio je prilično neuobičajen za Apple, od kojeg korisnici nisu navikli dobiti "nedovršeni" OS i nadogradnju punu zakrpa za razne probleme samo nekoliko dana nakon toga.

Gust raspored nadogradnji

Ove jeseni čest prizor
Ove jeseni čest prizor

No, to je bio tek početak. Već 27. rujna izdan je iOS 13.1.1 s nekoliko manjih zakrpa, da bi 30. rujna bila lansirana i nova nadogradnja, oznake 13.1.2. Nakon toga zatišje je trajalo tek dva tjedna, pa se 15. listopada pojavio iOS 13.1.3, ponovno sa zadaćom otklanjanja nekoliko bitnih bugova. iOS 13.2. javnosti je postao dostupan 28. listopada, da bi nakon samo dva dana dobio i verziju 13.2.1. 7. studenog stigao je i iOS 13.2.2, a ovoga ponedjeljka i verzija 13.2.3.

TL;DR: od lansiranja iOS-a 13 Apple je izdao već osam nadogradnji i zakrpa za njega, u prosjeku jednu tjedno.

Problemi nisu spriječili korisnike u nadogradnji

Problemi koji su se pojavljivali u ovoj verziji mnogobrojni su. Od prevelike potrošnje baterije na koju su se mnogi žalili, preko "štekanja" u radu pojedinih Appleovih aplikacija, pa sve do vrlo iritantnog gašenja pozadinskih aplikacija koje je u određenim situacijama gotovo onemogućavalo multitasking – Appleovi su developeri imali pune ruke posla ispraviti sve što je u inicijalnoj inačici ili kasnijim iteracijama pošlo po zlu.

Unatoč tomu, u prvih mjesec dana novi je operacijski sustav bio "pokorio" već polovinu aktivnih uređaja. Osim pronalaženja i popravljanja bugova, iOS 13 donio je dugo očekivani Dark Mode, pregršt novih emojija, Memojije, i redizajn poneke aplikacije, a jednostavnost nadogradnje učinila je svoje pa su ga korisnici tradicionalno brzo prihvatili – s bugovima ili bez njih.

U pripremi je, i u javnoj beti, već i iOS 13.3., pa se prema do sada viđenome i njegovo lansiranje može očekivati uskoro.