Jelly Bean je zadnja inačica Androida koja je imala 50% tržišnog udjela

Internetska stranica bidouille.org objavila je par zanimljivih grafikona vezano uz Android platformu, a koji se temelje na do sada objavljenim podacima s Googleovog Android Dashboardsa

Stjepan Bilić nedjelja, 11. veljače 2018. u 22:59

Google svakog mjeseca objavljuje službene podatke vezano uz zastupljenost starih i novih inačica Android platforme. Podsjetimo, prema ovomjesečnim podacima najveći tržišni udio ima Android Nougat (28,5%), a najmanji Android Gingerbread (0,3%).

Internetsku stranicu bidouille.org zanimalo je koliko je inačica Androida do sada uspjelo prijeći prag od 50% tržišnog udjela. Kako se pokazalo ne previše, tek njih pet – Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread i Jelly Bean, od čega je potonji ujedno i zadnja inačica Androida koja je prešla prag od 50%.

Sve ostale inačice Androida počevši s KitKatom pa do najnovijeg Orea nisu se ni približile pragu od 50%. Kitkat je u najboljim danima imao malčice više od 40% tržišnog udjela, Lollipop oko 40%, Marshmallow malčice više od 30% dok Nougat tek treba dostići 30% tržišnog udjela.

Kad smo kod tržišnog udjela, spomenimo i najnoviju inačicu – Android Oreo, koji je u prvih šest mjeseci od službenog predstavljanja zauzeo tek 1,1% tržišnog udjela.