Neslužbeno, ogoljeno, izdanje Windowsa 11 treba samo 2 GB RAM-a

Tiny11 verzija je Windowsa 11 22H2, iz koje su uklonjeni svi nepotrebni dodaci. Instalirati se može uz korištenje samo 8 GB prostora na disku, a stvar je potpuno legalna uz originalnu licencu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. veljače 2023. u 13:08

Najlakši Windowsi 11 do sada pojavili su se ovih dana u javnosti, a izradio ih je developer nadimka NTDEV, koji je slične verzije već ranije objavljivao i za Windowse 10. Tiny11 naziv je verzije operacijskog sustava, zasnovane na aktualnom izdanju Windows 11 Pro 22H2, koje, prema riječima autora, sadrži sve što vam je potrebno za ugodno iskustvo korištenja, bez "bloatwarea" i hrpe nepotrebnih stvari koje su dio standardne instalacije Windowsa.

Rudimentarni Tiny11

Prilikom instalacije Tiny11 zahtijeva tek 8 GB prostora na disku, umjesto više od 20, koliko je potrebno za instaliranje službene inačice. U radu koristi tek 2 GB radne memorije, a Tiny11 moguće je instalirati na "čisto" računalo ili pak nadograditi na njega s Windowsa 10. prilikom instalacije ne zahtijeva Trusted Platform Module ili Secure Boot, koji obično prilikom prelaska na jedanaesticu stvaraju probleme starijim računalima.

Od onoga što je ostalo u ovoj verziji, izdvajaju se tek Windows Terminal, Microsoft Store, Kalkulator, Notepad i Paint. Nema čak niti preglednika Edge, koji je odnedavno postalo gotovo nemoguće ukloniti iz matičnog OS-a. U Tiny11 moguće se prijaviti Microsoftovim računom ili pak putem offline računa, a stvar je potpuno legalna – za aktivaciju je i dalje potrebno imati važeći registracijski ključ.

Potpuno ogoljena verzija Windowsa 11 dostupna je za preuzimanje na ovom mjestu, no upozoravamo da je ipak riječ o neslužbenom izdanju, za koje nema nikakvog jamstva da će raditi točno kako treba. Za eksperimentalne primjene ili oživljavanje nekog slabijeg računala, Tiny11 mogao bi biti dobra opcija.