U Microsoftu "spojili blagdane" i otkazali ažuriranja za Windowse

Ovoga prosinca neće biti redovitih nadogradnji za Windowse, a fokus će biti samo na hitnim sigurnosnim zakrpama. Razlog? Smanjen opseg rada zbog blagdana

Sandro Vrbanus utorak, 20. prosinca 2022. u 19:34

Pomalo logična, ali opet vrlo neuobičajena najava osvanula je ovih dana na Microsoftovim stranicama podrške korisnicima. Prema njihovoj objavi, "zbog minimalnih aktivnosti tijekom blagdana i nadolazeće zapadnjačke Nove godine, tijekom prosinca 2022. neće biti objavljeno redovito nesigurnosno ažuriranje Windowsa". Osim toga, ovoga će mjeseca korisnici dobiti samo redovitu mjesečnu sigurnosnu nadogradnju, dok će se s redovnim ažuriranjima nastaviti u siječnju 2023.

Odmor od nadogradnji

Ova se obavijest odnosi na sve trenutačno podržane verzije Windowsa koje dobivaju nesigurnosne nadogradnje (Windows 11, Windows 10, Windows Server te neke inačice Windowsa 8).

Vijest je zabavila mnoge koji su odmah zaključili kako se i u Microsoftu "spajaju blagdani". No, sigurno je razveselila administratore u većim sustavima, koji neće morati brinuti što će sve nadogradnja tijekom blagdana poremetiti i kakve će probleme stvoriti. Sigurnosne zakrpe, koje će biti objavljene, obično nemaju tendenciju utjecati na redovan rad, ali veća, opcionalna, ažuriranja sustava ponekad nešto poprave ali i – pokvare. Ovoga prosinca od takvih će se briga svi uključeni, dakle, moći odmoriti do siječnja.