Vladimir Putin i dalje koristi Windowse XP

Ruski mediji otkrili su ovaj kuriozitet na službenim fotografijama koje je objavila ruska vlada, a na kojima se jasno vidi radna površina na Putinovim monitorima

Sandro Vrbanus srijeda, 18. prosinca 2019. u 14:30

Ruski portal Open Media na službenim je fotografijama iz ureda predsjednika Ruske federacije Vladimira Putina uočio jedan prilično bitan detalj. Naime, na radnoj se površini, uz slike Moskovskog kremlja prilično jasno ističe plavi taskbar u dnu ekrana – pa je dodatnom analizom vrlo brzo potvrđeno kako se Putin i dalje koristi prilično zastarjelim operacijskim sustavom Windows XP.

Windowsi XP izdani su 2001. godine, posljednju veliku nadogradnju u obliku Service Packa 3 dobili su 2008., dok je posljednji rok za službenu Microsoftovu podršku i sigurnosne nadogradnje istekao u travnju 2014. godine. U svibnju 2017. dobili su zakrpu za WannaCry ransoware virus, te još jednu manju sigurnosnu zakrpu za Remote Desktop Services u svibnju ove godine. Ipak, ovaj se operacijski sustav smatra prilično nesigurnim u današnje vrijeme.

In Soviet Russia Windows updates you

Fotografije Vladimira Putina za računalom s Windowsima XP objavila je njegova press služba. Na njima se može primijetiti kako Putin na najmanje dva računala ima instaliran ovaj OS – u svojem uredu u Kremlju i u rezidenciji Novo-Ogarjevo nedaleko Moskve. Na upit Open Media prvi čovjek Odjela za internetsku sigurnost ruske vlade potvrdio je prisutnost Windowsa XP na obje lokacije.

Windowsi XP su posljednji Microsoftov OS koji je dobio dozvolu za instaliranje na bitna računala ruskih vladinih agencija. Windowsi 10 smiju se trenutačno koristiti tek na računalima koja nemaju pristup državnim tajnama i osjetljivim podacima. Rusija ima i plan do kraja  sljedećeg desetljeća zamijeniti sav hardver i softver američkih kompanija vlastitim.

Ruski je k tome predsjednik poznat po svojoj skepsi prema Internetu, pa je stoga ranije ove godine naredio i da se Rusija osposobi za potpuno isključivanje s ostatka svjetske mreže. Putin isto tako ne koristi pametne telefone, pa je moguće i da mu računala s Windowsima XP nisu povezana na Internet, što bi ih ipak činilo nešto sigurnijima.