Windows 10 nadogradnja 21H1 bit će manja i lakša za instalaciju

Microsoft je službeno potvrdio kako će sljedeća polugodišnja nadogradnja Windowsa 10 nositi naziv 21H1 te da će se instalirati slično kao i ona prethodna, poput "lakog" seta mjesečnih zakrpa

Sandro Vrbanus četvrtak, 18. veljače 2021. u 12:30

U već ustaljenom polugodišnjem ritmu, Windowsi 10 ovoga će proljeća dobiti novu nadogradnju. Ona će biti prigodno nazvana 21H1, a iz Microsofta su službeno potvrdili kako s njezinom instalacijom neće biti velikih promjena za veliku većinu korisnika. Ono što će sigurno razveseliti mnoge administratore jest činjenica da će 21H1 biti "manja" nadogradnja koja neće nimalo promijeniti hardverske zahtjeva. Drugim riječima, na svim računalima na kojima radi aktualna verzija 20H2, radit će i njezin nasljednik, Windows 10 21H1.

Bez velikih promjena

Ažuriranje će se korisnicima distribuirati putem sustava Windows Update, i to na način na koji se njime distribuiraju i standardne zakrpe i servisne nadogradnje. Na isti način distribuirana je i verzija 20H2, a sada će ovaj način, očito, postati standard za manje nadogradnje na novu verziju Windowsa. Pojednostavljeno ažuriranje znači i da će promjene nakon njegove instalacije biti manje vidljive, odnosno da će korisničko iskustvo biti otprilike kao nakon instalacije redovnog mjesečnog paketa sigurnosnih zakrpa.

U izradi ove verzije Windowsa Microsoft se fokusirao na poboljšanja u sigurnosti, udaljenom pristupu i kvaliteti, odnosno poslušali su svoje korisnike i unaprijedili ono što im je u ovom trenutku najvažnije. Tako će sustav prepoznavanja lica za autentifikaciju korisnika Windows Hello dobiti podršku za vanjske kamere, Windows Defender Application Guard radit će bolje i brže, a sustav Group Policy Service (GPSVC) bit će bolje prilagođen radu na daljinu. To su za sada jedine izmjene koje su najavljene za Windowse 10 u verziji 21H1.

Insideri već imaju prilike isprobati ovu nadogradnju
Insideri već imaju prilike isprobati ovu nadogradnju

Microsoft je već sada "Insiderima" omogućio instalaciju rane beta verzije ove nadogradnje, a šira javnost tu će mogućnost dobiti tijekom prve polovice ove godine, najvjerojatnije na proljeće. Do tada će biti dostupno više informacija o promjenama koje 21H1 donosi.