Počela distribucija listopadske nadogradnje Windowsa 10

Windows 10 October 2020 Update donosi manje nadogradnje Edgea, izbornika postavki, taskbara, te značajniji redizajn izbornika Start najavljen još početkom godine

Sandro Vrbanus srijeda, 21. listopada 2020. u 12:17

Microsoft je u javnu distribuciju pustio nadogradnju Windows 10 October 2020 Update, odnosno veliko ažuriranje svojeg operacijskog sustava za jesen ove godine. Brojčana oznaka ove nadogradnje je 20H2, a instalirati je mogu svi koji trenutačno imaju najmanje verziju 1903 ili noviju. Budući da su mjesecima prije javne distribucije istu iskušavali Windows Insideri, do sada smo saznali za gotovo sve novitete koje ova inačica nudi.

Od najvećih promjena u vizualnom smislu novi Windowsi će donijeti izmijenjeni izbornik Start, čije će "pločice" sada biti usklađene s odabranom temom, odnosno mijenjati pozadinu u ovisnosti o bojama ostatka desktopa. Korisnicima koji Windowse koriste na tabletima od pomoći će biti novi taskbar namijenjen zaslonima osjetljivima na dodir, a tu su i manja poboljšanja izbornika postavki (Settings) te područja rezerviranoga za notifikacije.

U Settingsima će se tako od sada moći u nekoliko klikova doći do postavki za frekvenciju osvježavanja monitora (Settings > System > Display, Advanced display settings).

Lakši pristup podešavanju frekvencije monitora
Lakši pristup podešavanju frekvencije monitora

Upravljanje tabovima u Edgeu

Osim u samom OS-u, Microsoft ovom nadogradnjom unaprjeđuje i svoj izbornik Edge, koji, podsjećamo, nije moguće tako lako ukloniti iz Windowsa 10. Nadogradnja Edgea donosi podršku za prebacivanje aktivnih kartica (tabova) kombinacijom tipki Alt+Tab.

Dodana je i mogućnost grupiranja tabova koji su "prikvačeni" na taskbaru, a od noviteta koji bi trebali pojednostaviti korištenje i surfanje ističe se mogućnost stvaranja kolekcija (Collections) za laku organizaciju sadržaja s weba pohranjenoga za kasnije.

Nadogradnja Windowsa 10 na verziju 20H2 dostupna je putem servisa Windows Update, ili će to postati u narednim tjednima ovisno o postavkama vaše organizacije ili o verziji koju trenutačno koristite.