Znate li da iz Windowsa 10 ne možete deinstalirati Edge?

Novi Microsoftov internetski preglednik zasnovan je na Chromiumu i postao je gotovo pa integralni dio operacijskog sustava, pa ga stoga ne dozvoljavaju samo tako ukloniti s računala

Sandro Vrbanus srijeda, 9. rujna 2020. u 06:00

Otkako je lansiran početkom godine, Microsoftov novi preglednik Edge zasnovan na Chromiumu bilježi kontinuirani porast popularnosti. Gašenjem podrške za Internet Explorer 11 za očekivati je da će ona i dalje rasti, a u Microsoftu su, kako se čini, sve karte bacili na novu inačicu internetskog preglednika. Osim što na svakom koraku, gdje to mogu, podsjećaju korisnike Windowsa da je upravo Edge preporučeni preglednik za taj OS, doznalo se i kako ga je s Windowsa 10 odnedavno – nemoguće deinstalirati.

Prvi korisnici ovaj su "problem" prijavili prošloga mjeseca, da bi im iz Microsofta na upite "Zašto ne mogu deinstalirati Edge?" odgovorili gotovo pa u legendarnom stilu "nije to bug, to je feature!"

Zašto ne mogu ukloniti Edge?

Onemogućena deinstalacija Edgea
Onemogućena deinstalacija Edgea

Nova je verzija Edgea, kažu nadležni iz Redmonda, uključena u redovno ažuriranje Windowsa, postala je integralnim dijelom operacijskog sustava, te je stoga nije moguće iz njega ukloniti. Na njihovim se stranicama nedavno pojavilo i nešto detaljnije pojašnjenje. Tamo Microsoft navodi kako Windowsi podržavaju mnoge aplikacije koje se oslanjaju na web platforme, a da je u tom pogledu njihov preglednik esencijalni dio OS-a, i da ga iz tog razloga više nije dozvoljeno deinstalirati.

Kako bi korisnicima osigurali kompatibilnost, usklađenost, dostupnost i normalnu izvedbu aplikacija, nastavit će s nadogradnjama Edgea koje će se distribuirati zasebno, kroz instalaciju preglednika, te putem servisa Windows Update.

Kako bi malo "umirili" nezadovoljne korisnike koji žele potpunu slobodu i kontrolu nad svojim OS-om, na istom mjestu napominju i da Edge dozvoljava uvoz podataka iz drugih preglednika, te da se u Windowsima bez problema mogu koristiti i drugi preglednici, te promijeniti koji je od njih zadan ("po defaultu").

Edge, pak, mora ostati instaliran – osim ako baš nemate veliku želju petljati po postavkama i funkcijama administracije Windowsa kako biste uklonili Edge sa svojeg računala. U slučaju da želite, ovdje je tutorial kako, unatoč Microsoftu, njihov preglednik trajno izbrisati iz Windowsa 10.