Dr. Ethereum: Vitalik Buterin dobio počasni doktorat

Suosnivač projekta ethereum na kojem se zasniva softverska platforma pametnih ugovora i većeg broja kriptovaluta, dobio je počasni doktorat na švicarskom Sveučilištu u Baselu

Sandro Vrbanus subota, 1. prosinca 2018. u 13:00

Vitalik Buterin, 24-godišnji rusko-kanadski developer poznato po tome što je osmislio koncept kriptovalute ethereum, postao je počasni doktor znanosti. Doktorat mu je uručilo Sveučilište u Baselu, odnosno njegov Fakultet poduzetništva i ekonomije.

U pojašnjenju ove odluke stoji kako je počasni doktorat dodijeljen Buterinu za izvanredna postignuća u području kriptovaluta, blockchaina, i pametnih ugovora, a on je prepoznat kao kreativna i inovativna osoba zaslužna za oblikovanje digitalne revolucije današnjice i decentralizacije financijskog poslovanja.

Danas Dr. Buterin rođen je 31. siječnja 1994. godine u ruskom gradu Kolomna, da bi s roditeljima u dobi od šest godina emigrirao u Kanadu. Otac mu je bio računalni znanstvenik, pa ga je prvi upoznao s pojmom bitcoina. Bilo je to kada je Vitalik imao samo 17 godina. Tek dvije godine nakon toga, 2013. godine, napisao je white paper u kojem predlaže pokretanje platforme i kriptovalute ethereum – nadogradivši tako koncept bitcoina mogućnošću dodatnog razvoja aplikacija, drugih kriptovaluta, pametnih ugovora, itd.

Početkom ove godine, dok je ethereum vrijedio značajno više nego danas, Forbes je bogatstvo Buterina procijenio na 400-500 milijuna dolara, svrstavši ga tako među 20-ak najbogatijih kripto-milijunaša na svijetu.