Geoffrey Hinton napušta Google kako bi mogao slobodno govoriti o rizicima umjetne inteligencije

Hinton se pridružio Googleu prije 10 godina. Tada je Google preuzeo njegovu tvrtku DNNresearch Inc. koju je pokrenuo s dva svoja učenika

Tomislav Stanković ponedjeljak, 1. svibnja 2023. u 20:43
📷 Image: Rajeshwar Bachu, Unsplash
Image: Rajeshwar Bachu, Unsplash

Upravo je rad na razvoju neuronske mreže koja je sama sebe naučila identificirati objekte poput pasa, mačaka i cvijeća nakon analize tisuća fotografija dovela do stvaranja ChatGPT-a i Google Barda.

Za to je Hinton dobio i nagradu Turing 2018. za svoj rad koji je doveo do procvata umjetne inteligencije.

Unatoč tome dio njega žali zbog svog životnog djela. Jedan od razloga je "rat" između Microsofta i Googlea na području umjetne inteligencije "što rezultira svijetom s toliko lažnih slika i teksta da nitko više neće moći reći što je istina".

Kako prenosi The New York Times, Hinton je prošlog mjeseca obavijestio Google o svojoj ostavci te je o tome razgovarao i s izvršnim direktorom Sundarom Pichaijem.

Detalji razgovora nisu objavljeni, ali se sam Hinton putem Twittera očitovao o svojoj odluci kako bi preduhitrio špekulacije oko njegovog odlaska:

"Danas u NYT-u Cade Metz implicira da sam napustio Google kako bih mogao kritizirati Google. Zapravo, otišao sam kako bih mogao govoriti o opasnostima umjetne inteligencije bez razmatranja kako to utječe na Google. Google se ponašao vrlo odgovorno."