I drugi osnivač Oculusa, Brendan Iribe, napušta Facebook

Još jedan u nizu odlazaka iz ove društvene mreže – ovoga puta napušta ih jedan od čelnih ljudi VR projekta Oculus

Sandro Vrbanus utorak, 23. listopada 2018. u 06:00

Brendan Iribe, koji je uz Palmera Luckeya jedan od najistaknutijih osnivača i kasnije voditelja projekta Oculus, odlučio je napustiti svoje radno mjesto u današnjem vlasniku njihovog startupa, Facebooku. Iribe je svoj odlazak najavio na, zanimljivo, svojem Facebook profilu, i napisao kako nakon šest godina rada na VR platformi i oko 20 godina rada gotovo bez odmora, sada mora "napuniti baterije", i odlučiti što će dalje s karijerom.

Oculus Rift
Oculus Rift

U Oculusu je Iribe bio od samih početaka 2012. godine, a nakon akvizicije od strane Facebooka nastavio je raditi na istom projektu, razvijajući tehnologiju proširene i virtualne stvarnosti te uređaje koji će ih prikazivati.

TechCrunch je u vezi ovog slučaja doznao kako je povod odlasku Iribea iz Facebooka prošlotjedna odluka o napuštanju razvoja novog naglavnog seta na kojem je radio, Oculus Rifta 2.

Oko budućnosti cijelog VR projekta navodno se razišao u mišljenjima s nadređenima, pa je odlučio da je najbolje otići iz kompanije. Neki izvori govore kako Iribe nije želio raditi kompromise i spuštati se u niže segmente kad je riječ o kvalitetama i performansama, dok je vodstvo kompanije inzistiralo na jeftinijim VR setovima poput Oculus Goa.

 

So much has happened since the day we founded Oculus in July 2012. I never could have imagined how much we would...

Posted by Brendan Trexler Iribe on Monday, October 22, 2018

Slične odluke nedavno su, podsjećamo, donijeli suosnivači Instagrama Kevin Systrom i Mike Krieger, Jan Koum iz WhatsAppa, a najistaknutiji član Oculusovog tima, Palmer Luckey, s Facebookom se oprostio još u ožujku prošle godine.