Ivan Marić je novi ravnatelj Srca

Početkom travnja započeo je četverogodišnji mandat novog ravnatelja Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, dugogodišnjeg istaknutog zaposlenika te institucije

Sandro Vrbanus srijeda, 7. travnja 2021. u 18:00

Nakon provedenog javnog natječaja i postupka propisanog Statutom Srca, Upravno vijeće Sveučilišnog računskog centra imenovalo je Ivana Marića, dipl. ing., novim ravnateljem Srca. Njegov četverogodišnji mandat na ovoj poziciji započeo je 1. travnja, a trajat će do 31. ožujka 2025. godine.

U Planu rada i razvitka Srca od 2021. do 2025. godine, na temelju kojeg je izabran, Ivan Marić, ravnatelj Srca ističe: "Srce će u iduće četiri godine nastaviti raditi na unapređenju svojih uloga graditelja sigurne i otvorene nacionalne e-infrastrukture i digitalnih usluga za sustav znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, IT centra Sveučilišta u Zagrebu te aktivnog dionika u europskom digitalnom prostoru. (...) Nadogradnjom osnovnih slojeva e-infrastrukture računalnih i spremišnih resursa podatkovnim i informacijskim slojem te kontinuiranom edukacijom i podrškom korisnicima digitalnih usluga i sustava Srca, Srce će posebno raditi i na učvršćivanju svoje uloge nezaobilaznog partnera čelnicima i upravama ustanova u digitalnoj transformaciji znanosti i visokog obrazovanja u RH omogućavanjem donošenja odluka temeljenih na podacima i informacijama."

Najavljuju se edukacije i reorganizacije

Aktivnosti Srca u narednom razdoblju bit će usmjerene na izgradnju i upravljanje zajedničkom nacionalnom računalnom i spremišnom e-infrastrukturom (HR-ZOO) i kontinuiran razvoj i održavanje sustava AAI@EduHr kao jedinstvenog i zajedničkog sustava povjerenja i elektroničkih identiteta za pristup svim komponentama e-infrastrukture i osiguranje mobilnosti studenata, nastavnika i istraživača.

"Ključ uspjeha Srca na tom putu i dalje će biti motivirani i kompetentni zaposlenici te se zbog toga planira nastavak kontinuiranih edukacija zaposlenika i prilagodba modela nagrađivanja zaposlenika temeljenog na radnom učinku. Pored toga provest će se i interna reorganizacija s ciljem povećanja razine samostalnosti timova, fokusiranosti na ključne usluge te učinkovitijem i kvalitetnijem upravljanju ljudskim resursima", naglasio je u svom planu rada i razvitka novi ravnatelj Srca.

Ivan Marić u Srce je došao kao informatičar pripravnik davne 1990. godine. Osim što je zadnjih dvadeset godina bio tehnički direktor i zamjenik ravnatelja Srca, vodio je i niz strateških nacionalnih projekata, od povezivanja na Internet i izgradnje nacionalne akademske i istraživačke mreže, pa do današnjeg strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak. Proteklih deset godina proveo je na funkciji zamjenika ravnatelja.