Kraj sudskih problema za prvog čovjeka Samsunga: Jay Y. Lee dobio pomilovanje

Prvi čovjek Samsunga i nasljednik koji bi trebao preuzeti veću kontrolu nad kompanijom, Jay Y. Lee, dobio je predsjedničko pomilovanje pa se može potpuno posvetiti poslu

Sandro Vrbanus petak, 12. kolovoza 2022. u 10:04

Predsjednik Južne Koreje Yoon Suk-yeol pomilovao je ovoga petka čelnog čovjeka jedne od najsnažnijih kompanija u toj zemlji, Samsungovog Jay Y. Leeja. Lee je, podsjetimo, već odslužio 18 mjeseci zatvorske kazne zbog korupcije, među ostalim jer je podmićivao bivšu južnokorejsku predsjednicu Park Geun-hye. Trenutačno se nalazi na uvjetnoj slobodi i smije se baviti svojim poslom uz brojna ograničenja vezana za putovanja i poslovne aktivnosti, pa će mu ovo pomilovanje tek skinuti pravosudni i proceduralni teret s leđa.

Cilj: izlazak iz krize

Kao pojašnjenje pomilovanja iz južnokorejske su vlade poručili kako je Lee jedan od ključnih poslovnih ljudi, a kao potpredsjednik Samsunga bit će vrlo bitna karika u oporavku od nacionalne ekonomske krize. Sada će se, kažu, moći u potpunosti posvetiti poslu i ostvariti velike planove i investicije sa svojom kompanijom. "Odabrali smo za pomilovanje one koji mogu aktivirati mehanizme rasta gospodarstva kroz aktivna ulaganja u tehnologiju i stvaranje radnih mjesta", poručio je ministar pravosuđa Han Dong Hoon.

U istom tonu javnosti se putem priopćenja obratio i sam Lee: "Doprinijet ću ekonomiji kontinuiranim ulaganjima i otvaranjem radnih mjesta te vratiti dug narodu i vladi", poručio je. Osim čelnika Samsunga, pomilovan je i predsjednik Lotte Group Shin Dong-bin, koji je također bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog podmićivanja.

Južnokorejsko se gospodarstvo bori s inflacijom te slabijom potražnjom za elektroničkim komponentama i proizvodima, pa vladajući očekuju da će Samsung i ostale tehnološke uspjeti ponovno pokrenuti investicijske cikluse i oživjeti ekonomiju.