Jay Y. Lee, nasljednik Samsunga, ponovno će u zatvor

Parnica stara četiri godine napokon je dovršena. Nakon prve osude na pet godina, pa skraćivanja kazne, prvi čovjek Samsunga sada je dobio finalnih dvije i pol godine zatvora zbog korupcije

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 18. siječnja 2021. u 12:40

Mito i korupcija u koje je bio upleten nasljednik Samsungova imperija i vjerojatni generalni direktor te kompanije, Jay Y. Lee, koštat će ga još jednog boravka u zavoru. Parnice protiv njega vuku se već gotovo četiri godine, a prva zatvorska kazna u trajanju od pet godina izrečena mu je još 2017. godine. Tada je Lee u zatvoru proveo tek godinu dana, da bi bio pušten u veljači 2018. jer mu je Prizivni sud kaznu bio skratio i djelomično pretvorio u uvjetnu.

Lee u zatvor, Lee iz zatvora

Međutim, suđenje je u ovom slučaju završilo na korejskom Vrhovnom sudu, koji ga je nedavno vratio na početak, na Visoki sud u Seoulu. Ovaj je, pak, sada donio svoju konačnu presudu – Jay Y. Lee ponovno je proglašen krivim i dosuđena mu je zatvorska kazna u trajanju od dvije i pol godine. Tako će nasljednik Samsunga morati ponovno provesti određeno vrijeme iza rešetaka zbog istog slučaja, podmićivanja opozvane predsjednice Južne Koreje Park Geun-Hye. Ona je prošla puno gore, pa trenutačno služi 20-godišnju zatvorsku kaznu.

Lee je u završnoj riječi na sudu u Seoulu ponudio ispriku za svoja nedjela, obećao kako će "stvoriti novi Samsung", te ispraviti sve svoje i kompanijske pogreške iz prošlosti. Obećao je i da neće upravljanje kompanijom prepustiti svojoj djeci u naslijeđe. Svejedno, morat će ponovno na odsluženje kazne, a tek nakon njezinog isteka moći će se posvetiti upravljanju kompanijom – na čije čelo ima pravo, i vjerojatno će ga i službeno preuzeti jednom, po izlasku na slobodu.

Podsjetimo, u listopadu prošle godine preminuo je Lee Kun-hee, otac osuđenog Jay. Y Leeja i osoba najzaslužnija za to što je Samsung postao jedan od svjetskih tehnoloških lidera. Linija nasljeđivanja je jasna, a jedino što Leeju sada stoji na putu je ova zatvorska kazna i – ne zaboravimo – još jedan sudski proces u kojem ga se tereti za poslovne malverzacije prilikom spajanja dvaju Samsungovih podružnica iz 2015. godine.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi