Jay Y. Lee, nasljednik Samsunga, ponovno će u zatvor

Parnica stara četiri godine napokon je dovršena. Nakon prve osude na pet godina, pa skraćivanja kazne, prvi čovjek Samsunga sada je dobio finalnih dvije i pol godine zatvora zbog korupcije

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 18. siječnja 2021. u 12:40

Mito i korupcija u koje je bio upleten nasljednik Samsungova imperija i vjerojatni generalni direktor te kompanije, Jay Y. Lee, koštat će ga još jednog boravka u zavoru. Parnice protiv njega vuku se već gotovo četiri godine, a prva zatvorska kazna u trajanju od pet godina izrečena mu je još 2017. godine. Tada je Lee u zatvoru proveo tek godinu dana, da bi bio pušten u veljači 2018. jer mu je Prizivni sud kaznu bio skratio i djelomično pretvorio u uvjetnu.

Lee u zatvor, Lee iz zatvora

Međutim, suđenje je u ovom slučaju završilo na korejskom Vrhovnom sudu, koji ga je nedavno vratio na početak, na Visoki sud u Seoulu. Ovaj je, pak, sada donio svoju konačnu presudu – Jay Y. Lee ponovno je proglašen krivim i dosuđena mu je zatvorska kazna u trajanju od dvije i pol godine. Tako će nasljednik Samsunga morati ponovno provesti određeno vrijeme iza rešetaka zbog istog slučaja, podmićivanja opozvane predsjednice Južne Koreje Park Geun-Hye. Ona je prošla puno gore, pa trenutačno služi 20-godišnju zatvorsku kaznu.

Lee je u završnoj riječi na sudu u Seoulu ponudio ispriku za svoja nedjela, obećao kako će "stvoriti novi Samsung", te ispraviti sve svoje i kompanijske pogreške iz prošlosti. Obećao je i da neće upravljanje kompanijom prepustiti svojoj djeci u naslijeđe. Svejedno, morat će ponovno na odsluženje kazne, a tek nakon njezinog isteka moći će se posvetiti upravljanju kompanijom – na čije čelo ima pravo, i vjerojatno će ga i službeno preuzeti jednom, po izlasku na slobodu.

Podsjetimo, u listopadu prošle godine preminuo je Lee Kun-hee, otac osuđenog Jay. Y Leeja i osoba najzaslužnija za to što je Samsung postao jedan od svjetskih tehnoloških lidera. Linija nasljeđivanja je jasna, a jedino što Leeju sada stoji na putu je ova zatvorska kazna i – ne zaboravimo – još jedan sudski proces u kojem ga se tereti za poslovne malverzacije prilikom spajanja dvaju Samsungovih podružnica iz 2015. godine.