Kultni dizajner Jony Ive odlazi iz Applea nakon 27 godina

Dugogodišnji šef dizajna, zaslužan za izgled svih proizvoda od prvog, šarenog, iMaca do današnjih dana, odlučio je napustiti Apple

Sandro Vrbanus petak, 28. lipnja 2019. u 14:50

Jony Ive, britanski dizajner koji u Appleu radi od rujna 1992. godine, napustit će ovu kompaniju kasnije ove godine. Objavljeno je to noćas po hrvatskom vremenu na Appleovim stranicama, a u priopćenju se – već u naslovu, kako bi se vjerojatno izbjegla "panika" ulagača i kupaca – spominje da će Ive nastaviti raditi u vlastitoj dizajnerskoj kompaniji te da će mu Apple biti prvi klijent.

Sir Jonathan Ive (titulu Sir nosi od 2012. godine) došao je u Apple iz londonskog dizajnerskog studija Tangerine, koji je već radio za kalifornijsku kompaniju. Nevoljko se preselio u SAD, a u prvim godinama rada u Cupertinu nekoliko je puta bio na rubu davanja otkaza. Povratkom Stevea Jobsa na čelo Applea 1997. dogodila se "kemija" između njih dvojice, pa je Ive ubrzo postao potpredsjednik kompanije zadužen za dizajn proizvoda. Njegov prvi veliki projekt, šareni iMac koji je na tržište stigao 1998. godine, zacementirao mu je status prvog dizajnera Applea za naredna dva desetljeća.

"Nakon gotovo 30 godina i bezbroj projekata, najponosniji sam na stvaranje dizajnerskog tima, procesa i kulture po čemu je Apple bez premca", kaže Ive

2012. godine preuzeo je bio i dužnost šefa softverskog dizajna, što je urodilo velikim redizajnom iOS-a u verziji 7 2013. godine. Dvije godine nakon toga Jony Ive postao je dio uprave, odnosno dobio je titulu chief design officera (CDO), a 2017. vratio se iz ove više administrativne u kreativnu ulogu – ponovno postavši izravno zadužen za dizajn proizvoda.

Tijekom ovih godina iz njegove su "radionice" izašli neki sada već kultni proizvodi kao što su iPod u više generacija, sve verzije iPhonea i iPada, MacBook Air, Apple Watch te slušalice AirPods. Kao trajni spomenik njegovoj i Jobsovoj viziji ostat će i novo sjedište kompanije, impresivni Apple Park.

Nakon što napusti svoje mjesto pokrenut će vlastitu dizajnersku agenciju LoveFrom, a Apple će mu, kažu, biti prvi klijent. Posao bi trebao potpuno zaživjeti 2020. godine. U intervjuu za Financial Times Ive je izjavio da se nada ostati uključen u razvoj Appleovih proizvoda još godinama. Kao fokus svojeg budućeg rada i velike strasti ističe nosive i zdravstvene uređaje, ali će pokušati dati svoj doprinos i drugim Appleovim projektima.

Tim Cook je odlazak prvog čovjeka dizajna okarakterizirao kao "evoluciju" i naveo da je dizajnerski tim koji za sobom ostavlja snažniji no ikad. Izravnog nasljednika u Appleu Jony Ive neće imati, već će njegove uloge biti podijeljene na nekoliko članova tima.