Osnivač Twittera Jack Dorsey daje milijardu dolara za borbu protiv pandemije

Milijarda dolara doći će iz Dorseyevog udjela u kompaniji Square, a radi se o otprilike 28% njegovog ukupnog bogatstva koje će otići u humanitarne svrhe

Sandro Vrbanus srijeda, 8. travnja 2020. u 14:20

Osnivač i aktualni generalni direktor Twittera Jack Dorsey objavio je noćas kako će prodati dio svojih udjela u kompaniji za digitalna plaćanja Square, koju je osnovao 2009. godine. Od prodaje tih udjela Dorsey je naumio dobiti milijardu dolara i dati je u humanitarne svrhe – preusmjerit će, kaže, novac u posebnu kompaniju Start Small, a ona će ga prosljeđivati dalje. Osnovni cilj je pomoći svijetu u borbi protiv pandemije koronavirusa, najavio je.

Dao preko četvrtine svojeg bogatstva

Milijarda američkih dolara čini oko 28% Dorseyevog ukupnog bogatstva. Nakon što se više ne bude trebalo ulagati u borbu s koronavirusom, Start Small će donacije slati organizacijama koje se zalažu za zdravlje i dobrobit djevojčica, kao i za univerzalni osnovni dohodak.

Sve donacije bit će potpuno transparentne i moći će ih se pratiti online, najavio je Dorsey. Objasnio je i da je odlučio prodati udjele u Squareu a ne u Twitteru jer u toj kompaniji drži značajno veći dio vlasništva. Dodao je i da se nada kako će njegova odluka i donacije pokazati rezultate kao i da će imati odjeka i motivirati i druge da se odluče na slične poteze.

43-godišnji Dorsey ovime je postao osoba koja je dala najveću pojedinačnu donaciju globalnoj borbi s bolesti COVID-19. Jeff Bezos, Bill Gates i Michael Dell izdvojili su za donacije po 100 milijuna dolara, uz Gatesovu najavu da će financirati i izgradnje pogona za proizvodnju sedam mogućih cjepiva. Dorseyeva je donacija rekordna i kad se gleda postotak od njegove ukupne imovine koji je izdvojen u ove dobrotvorne svrhe.

📢 Besplatna dostava

TOP!

HP AiO

Ryzen 5 4500U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 27" FHD IPS.

4.799 kn Kupi

📢 Vrhunska ponuda

TOP!

XIAOMI lipanj

Velika ponuda Xiaomi sportskih satova, slušalica, te uređaja za pametan dom po TOP cijenama.

Od 450 kn Kupi

📢 2 godine jamstva

TOP!

ASUS Vivobook

Ryzen 3 procesor, 8GB RAM-a, SSD 512GB, Radeon grafika, 15.6" IPS , Windows 11.

4.649 kn Kupi


Multiroom zvučnik

DENON Home 350

Hi-Res Audio reprodukcija, Bluetooth, Amazon Alexa, internet radio i glazbeni streaming, Airplay 2, podrška za subwoofere s ugrađenim HEOS-om.

4.729 kn Kupi

Mrežni audio player

MARANTZ NA6006

HEOS multiroom audio tehnologija, AirPlay2, Alexa, Streaming glazbe, Bluetooth, Wi-Fi, Marantzovi vlasnički HDAM krugovi.

4.929 kn Kupi