Smjena na čelu Intela, Boba Swana mijenja Pat Gelsinger

Intel je objavio kako će 15. veljače s položaja generalnog izvršnog direktora otići Bob Swan, a zamijenit će ga Pat Gelsinger, dosadašnji direktor softverske kompanije VMware

Sandro Vrbanus četvrtak, 14. siječnja 2021. u 11:03

Intel je jučer objavio kako će u vodstvu njihove kompanije 15. veljače doći do promjene generalnog izvršnog direktora. Dosadašnji CEO Bob Swan napustit će tu poziciju, a umjesto njega na nju će istoga dana biti inauguriran Pat Gelsinger, dosadašnji CEO softverske kompanije VMware. Gelsinger će istodobno postati i dijelom Upravnog odbora.

Iz Intela kažu kako ova smjena nije povezana uz financijske rezultate kompanije za 2020. godinu. Bob Swan je postao CEO Intela u siječnju 2019. godine, nakon što je sedam mjeseci držao funkciju privremenog generalnog izvršnog direktora (imenovan je po iznenadnom odlasku Briana Krzanicha).

O Gelsingeru imaju samo riječi hvale. Navode kako je riječ o veteranu tehnološke industrije s više od 40 godina iskustva, od kojih je 30 godina proveo u Intelu, gdje je i bio započeo svoju karijeru. Njegovo će iskustvo i stručnost u području tehnologije i inženjerstva biti od pomoći Intelu u vremenu velike transformacije iz "CPU kompanije" u "multi-arhitekturnu XPU kompaniju".

Ovaj je stručnjak u Intel došao kao 18-godišnjak, izravno s fakulteta. U ranijim danima karijere bio prvi Intelov CTO (glavni direktor zadužen za tehnologiju), sudjelovao je u kreiranju USB i Wi-Fi tehnologija, a bio je i arhitekt njihovog prvog 80486 procesora. Iskustvo rada u Intelu oblikovalo mu je, kaže, cijelu karijeru, pa mu je preuzimanje uloge generalnog izvršnog direktora kao "povratak kući".