Unatoč razvodu, Bezosu ostaje kontrola nad Amazonom

Najbogatiji čovjek na svijetu više nije u braku, a tijekom razvoda dogovoreno je da će mu ostati 70% dionica koje su on i supruga posjedovali

Sandro Vrbanus subota, 6. travnja 2019. u 12:36

Ovoga je tjedna okončan razvod braka Jeffa i MacKenzie Bezos. Nije na tehnološkom portalu da izvještava o brakorazvodnim parnicama, no kad je riječ o najbogatijem čovjeku na svijetu, jednom od predvodnika tehnološke industrije i vlasniku jedne od najjačih svjetskih kompanija – taj proces mogao bi imati i dublje posljedice.

Primjerice, nedavno se govorilo da bi bivša gospođa Bezos mogla Jeffa ostaviti s tek polovicom ukupne imovine i tako mu poljuljati poslovno carstvo, no donedavni su supružnici ipak sve riješili mirnim putem i na obostrano zadovoljstvo.

MacKenzie Bezos objavila je da je dogovoreno sljedeće. Cijeli udjel u Washington Postu i Blue Originu, kompanijama do sada u vlasništvu nje i supruga, pripast će nakon razvoda Jeffu Bezosu, jednako kao i 75% dionica Amazona koje je bračni par držao. Dodatno, prava glasa koja nosi ostatak od 25% dionica bivša je supruga također prepustila prvom čovjeku Amazona. Nema stoga bojazni da bi ova kompanija mogla ostati bez jasne vlasničke strukture ili vodstva.

MacKenzie će ovime zadržati najmanje 35 milijardi dolara u Amazonovim dionicama. Time će ona postati četvrta najbogatija žena svijeta i 23. najbogatija osoba na planetu, prema aktualiziranoj Bloombergovoj listi milijardera, s bogatstvom procijenjenim na 36,9 milijardi dolara. Čak i nakon što je bivšoj supruzi prepisao dio bogatstva, Jeff Bezos ostaje na vrhu ove ljestvice sa 115 milijardi dolara imovine.