Kakve veze kornjača i medvjed imaju sa spavanjem? Odgovor daje Fitbit Premium

Sleep Profile omogućava Fitbit Premium korisnicima da steknu više uvida u svoje navike spavanja putem zabavnih životinjskih likova.

Tomislav Stanković petak, 24. lipnja 2022. u 10:43

Za sve koji vole pratiti razne statistike Fitbit je postao još informativniji uz poboljšanu funkcionalnost praćenja sna pod nazivom Sleep Profile. Još od 2009. kada je opcija praćenja tj. analize sna bila predstavljena postala je jedan do važnijih dijelova slagalice koju čini Fitbit.

Ovom značajkom dostupni su novi podaci kao što su dosljednost prije spavanja, vrijeme prije kvalitetnog sna i poremećaji sna. Oni uz još 10 ključnih parametra svaki mjesec kreiraju analizu vašeg sna usporedno s podacima tipičnim za vašu dob i spol kako bi se u konačnici dobila realna slika stvarnog stanja kvalitete sna.

Fitbit Premium Sleep Profile pomaže korisnicima da bolje razumijeu svoje obrasce spavanja, a kvalitetan san može imati ključnu ulogu u smanjenju rizika od raznih bolesti.

Dobiveni obrazac smjestit će korisnika u jedan od nekoliko ponuđenih profila nazvanih po životinjama. Na taj način uz suhoparne statističke podatke dobije se i vizualno pojašnjenje koje na zabavan način ukazuje na prostor za poboljšanja.

Ako je vaš san kratak i odlazite na spavanje kasnije, a budite se ranije u grupi ste žirafa. Papagaj možete biti ako ste dosljedni s vremenom odlaska na spavanje, brzo zaspete i većinom se dobro naspavate. Ako kasnije zaspete, a ranije se budite i potrebno vam je više vremena za postizanje čvrstog sna onda ste jež. Kraće spavanje i nedosljednost kod rasporeda spavanja svrstavaju vas u grupu dupina. Za kraj su tu medvjed i kornjača. Ako svake noći zaspete u različito vrijeme, nešto kasnije se budite te općenito provodite više vremena u krevetu onda ste kornjača. Dok ako se dosljedno držite rasporeda spavanja te imate miran i dug san s puno REM faza onda ste u grupi medvjeda.

I za kraj, kako bi sve navedno bilo moguće potrebno je koristiti jedan od pametnih satova kao što su Sense, Versa 3, Versa 2, Charge 5, Luxe ili Inspire 2, najmanje 14 noći tijekom jednog kalendarskog mjeseca.