PineTime bit će pametni sat s Linuxom

Pine64, tvrtka koja u svojoj ponudi već ima mini računala, tablete i prijenosnike temeljene na Linuxu, u dogledno će vrijeme predstaviti i svoj prvi pametni sat, PineTime, također s Linuxom

Stjepan Bilić utorak, 17. rujna 2019. u 06:00

Pine64 dobro je poznat po mini računalima, tabletima i prijenosnim računalima s Linuxom. U dogledno vrijeme ponudu namjeravaju proširiti s pametnim satom, PineTime, koji će se također temeljiti na Linuxu.

Kažemo u dogledno vrijeme, jer Pine64 nije si postavio rok za njegovu izradu. Štoviše PineTime je u kategoriji – usputni projekt, što je jasan znak kako im ne predstavlja prioritet. Iz navedenog razloga informacija o ovom satu za sada nema mnogo. Zna se tek kako će biti baziran na softveru otvorenog koda te kako će ga pokretati ARM Mbed ili FreeRTOS.

Nadalje, zna se kako će imati podršku za Bluetooth 5.0, senzor za praćenje otkucaja srca te bateriju dostatnu za višednevni rad. Kućište će biti izrađeno od legure cinka i plastike. Sat će imati iPS zaslon, osjetljiv na dodir, a pokretat će ga Nordic nRF52840 SoC.

Ljubiteljima pametnih satova nije promaklo kako PineTime neodoljivo podsjeća na jedan drugi model koji se za 25 USD može naći u ponudi online trgovine AliExpress. No, iz Pinea napominju kako njihov PineTime neće biti samo rebrandiran, već će doživjeti i promjene iznutra. Jednostavnije rečeno, radi manjeg troška odlučili su uzeti postojeće kućište, umjesto da razvijaju novo.

Iz Pinea navode kako će prodajna cijena sata biti oko 25 USD.