Apple dobio još jednu milijunsku kaznu zbog prodaje iPhonea bez punjača

Građanski sud u Sao Paulu kaznio je Apple s čak 20 milijuna dolara te je naložio da tvrtka osigura punjače svim brazilskim korisnicima koji su kupili iPhone 12 ili iPhone 13 u posljednje dvije godine

Matej Markovinović nedjelja, 16. listopada 2022. u 14:01
📷 Foto: Unsplash, Mika Bumeister
Foto: Unsplash, Mika Bumeister

Da je Apple „u svađi“ s Brazilom, nije više nova vijest. Podsjetimo, Ministarstvo pravosuđa i javne sigurnosti u Brazilu još je u rujnu naložilo tehnološkom gigantu iz Cupertina da zaustavi prodaju svih iPhonea koji dolaze bez punjača te ga kaznilo s 2,34 milijuna dolara.

No, Apple je sada ponovno kažnjen zbog prodaje iPhonea bez punjača, ali ovoga puta od strane građanskog suda u Sao Paulu. Naime, u tužbi koju je podnijela Brazilska potrošačka organizacija, navodi se da korisnici moraju kupiti dodatni proizvod kako bi mobitel funkcionirao, stoga Apple mora platiti čak 20 milijuna dolara odštete.

Kako prenosi portal Barrons, sudac Caramuru Afonso Francisco naložio je i da Apple mora osigurati punjače svim brazilskim korisnicima koji su kupili iPhone 12 ili iPhone 13 u posljednje dvije godine. Uz to, obavezno mora uključiti punjače uz mobitel i kod budućih kupnji. Odluka nije pravomoćna i na nju se ne može uložiti žalba.

Apple još nije dao komentar o ovom slučaju.