Bivša YouTube moderatorica pokrenula tužbu jer ima simptome PTSP-a

Bivša moderatorica YouTube sadržaja pokrenula je tužbu protiv Googleova servisa zbog navodnih teških psiholoških traumi koje je doživjela na tom poslu

Matija Pavlić srijeda, 23. rujna 2020. u 18:00

Da posao moderatora na modernim internetskim servisima zna biti stresan dokazuje i posljednji primjer, grupna tužba koju je u ime sebe i svojih kolega protiv Googlea pokrenula jedna bivša moderatorica sadržaja na YouTubeu.

U tužbi se spominje kako Google nije poduzeo sve mjere kako bi zaštitio nju ni njezine kolege od štetnog utjecaja na psihološko zdravlje koje donosi takva vrsta posla. Tužbu vodi odvjetnička tvrtka Joseph Saveri koja je poznata po sličnoj tužbi podnesenoj protiv Facebooka, gdje je potonja tvrtka u nagodbi isplatila 52 milijuna dolara svojim bivšim moderatorima.

Bivša moderatorica YouTube sadržaja u tužbi tvrdi da je na ovom poslu doživjela "tešku psihološku traumu" te je razvila simptome PTSP-a, depresije, probleme sa spavanjem (što uključuje i česte noćne more) i teške napade panike.

Navodi se kako je na svom poslu morala gledati video materijal koji se bavi temama kao što su kanibalizam, silovanje djece, samoubojstvo, samoozljeđivanje, bestijalnost, scene odrubljivanja glave, scene u kojima se osobe gaze tenkom te scene pucnjave u školama.

Nadalje u tužbi se spominju i neki propusti YouTubea što se tiče zaštite svojih zaposlenika. Pri treningu novih zaposlenika oni su bivali izloženi eksplicitnom materijalu bez stručnog vodstva i posebnih napomena prije njihova prikazivanja (pristupnici su ipak mogli napustiti sobu gdje se trening održava, no mnogi kandidati su bili zabrinuti da će to značiti gubitak posla).

Dana obećanja o redovitim pauzama na radnom mjestu pokazala su se neistinitima, a pravilo da svaki pojedini zaposlenik eksplicitni materijal gleda samo četiri sata dnevno je često prekršeno zbog kroničnog nedostatka osoblja.

Osoblje za pomoć zaposlenicima (takozvani wellness treneri) nisu bili medicinske struke te se pomoć katkad sastojala od savjeta kao što je uzimanje ilegalnih supstanci ili vjere u Boga (kao pomoći u savladavanju psiholoških poteškoća). 

Poslovna atmosfera i radna okolina je bila takva da su se zaposlenici bojali prijaviti sve ove probleme višim instancama u tvrtki u strahu da ne izgube posao.

Na kraju valja spomenuti i kako se planirani AI sustav koji je trebao u većoj mjeri zamijeniti ljudske moderatore navodno pokazao nedostatnim i neprikladnim za široku uporabu pri moderiranju sadržaja.